Οψεις πολιτισμού και λαϊκής παραδοσιακής τέχνης στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, στο αναστηλωμένο βενετσιάνικο αρχοντικό στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Οψεις πολιτισμού και λαϊκής παραδοσιακής τέχνης στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, στο αναστηλωμένο βενετσιάνικο αρχοντικό στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δώρο» του τριημέρου που ευνόησε τις εκδρομές σε παραδοσιακούς τόπους πολιτισμού είναι και οι εντυπώσεις Αθηναίων που πήγαν στο ωραίο Ρέθυμνο και δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του σκοπού του, που είναι η μελέτη και η συνέχιση της κρητικής παράδοσης. Στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό, κατοικία του Βενετσιάνου διοικητού. Το κτίριο του 1669 αναστηλώθηκε, βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και αποτελεί δωρεά της κ. Φαλής Γεωργίου Βογιατζάκη, ιδρύτριας και προέδρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου που ιδρύθηκε το 1974 και συνεχίζει τη λειτουργία του, αξιοθέατο πολιτισμού και κόσμημα του Ρεθύμνου. Προβάλλει την παράδοση και τη λαϊκή τέχνη μέσα από πλούτο εκθεμάτων, ανάμεσά τους υφαντά, χειροτεχνήματα, κεντήματα καθώς και πολλά κεραμικά. Φέτος μάλιστα, ανάμεσα στις δραστηριότητες του Λαογραφικού Μουσείου, ξεκίνησε νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Γνωριμία με την παραδοσιακή αγγειοπλαστική». Πολλοί μαθητές δημοτικών σχολείων συμμετέχουν και έρχονται σε επαφή με την ιστορία της κεραμικής τέχνης στην Κρήτη, με τα προϊόντα της αγγειοπλαστικής και τις χρήσεις τους. Σε εποχή που τα πλαστικά αποτελούν απειλή σοβαρότατη για τις θάλασσες του κόσμου, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει για το Σάββατο 6 Ιουνίου επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά: παρόν και μέλλον».

Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΓΦI είναι η κ. Φαλή Γ. Βογιατζάκη, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, που στη διάρκεια του τριημέρου ήταν στο Ρέθυμνο, όπου στο μουσείο έχει ξεκινήσει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για να υπενθυμίζει ότι: «η κεραμική τέχνη ζει διασώζοντας αξίες, πολιτισμικές, ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές, που η σύγχρονη εποχή αναζητεί και πάλι», όπως λέει η κ. Φαλή Βογιατζάκη. Εδώ την βλέπουμε στη φυλλωσιά ρεθυμνιώτικης ελιάς, αναφορά στις κρητικές ρίζες της καταγωγής της – διετέλεσε πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως. Στις άλλες φωτογραφίες βλέπουμε όψεις του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και μια επίσκεψη μαθητών δημοτικού σχολείου στην αίθουσα της Αγγειοπλαστικής, στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου της Ρεθύμνης, που μένει πιστό στην αποστολή του, παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Eνα επίκαιρο βιβλίο

«H Eυρώπη σε Kρίση – Europa in der Krise» δίγλωσσο βιβλίο των Aντ. Mεταξά και I. Pernice, από τις εκδόσεις I. Σιδέρη. Tη Δευτέρα 8 Iουνίου και ώρα 19.00, στην Aίθουσα Λόγου της Στοάς του Bιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Crisis – H Eρώπη σε Kρίση. Aνάμεσα σε Δίκαιο και Πολιτική». Oμιλητές: Nικόλαος Pόζος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Eπικρατείας, Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών, Λουκάς Tσούκαλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Aθηνών, Kωστής Xατζηδάκης, βουλευτής, πρώην υπουργός.

Tη συζήτηση συντονίζει ο Nίκος Kωνσταντάρας, δημοσιογράφος, εφημερίδα «Kαθημερινή».

Xαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr Peter Schoof.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT