Επιχειρούν πλήγμα στο κατηγορητήριο

Επιχειρούν πλήγμα στο κατηγορητήριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμή του δόρατος σωρεία νομικών επιχειρημάτων οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίστηκε χθες σε ήρεμο κλίμα, προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο, να μην παραστούν τα θύματα του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. ως πολιτική αγωγή στη δίκη, διεκδικώντας τυπικά αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη από όσους κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η συντονισμένη προσπάθεια των συνηγόρων, κατέτεινε, όπως οι ίδιοι εξήγησαν στο δικαστήριο, στο να αποσυνδεθούν οι εγκληματικές πράξεις, που περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο, από τους κατηγορουμένους, κυρίως τα πολιτικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν κυρίως την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Με στόχο, η ενδεχόμενη αποβολή της πολιτικής αγωγής για λογαριασμό των θυμάτων, να λειτουργήσει ως πρόκριμα, ή άλλως ως ρήγμα της βαρύτατης κατηγορίας για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και των λοιπών εμπλεκομένων πολιτικών έδωσαν μάχη επιχειρημάτων για να μην παραστούν τα θύματα σε βάρος των πελατών τους ως πολιτικώς ενάγοντες.

Σε μια κίνηση συμβολική, αλλά και ουσίας, το δικαστήριο με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επέτρεψε στη μητέρα αλλά και στην αδελφή του Παύλου Φύσσα να δηλώσουν -και αυτές, όπως ο πατέρας του- παράσταση πολιτικής αγωγής και να στραφούν κατά του συνόλου σχεδόν των κατηγορουμένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. Με την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας, που χθες δεν σημαδεύτηκε από εντάσεις και έκτροπα, όπως την προηγουμένη φορά, όταν μέλη των δικαζόμενων για τους Πυρήνες της Φωτιάς, είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν στην αίθουσα πετώντας μπουκάλια και εκτοξεύοντας ύβρεις κατά των κατηγορουμένων, η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά κλήθηκε να λάβει θέση για το αίτημα πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

Ο συνήγορος του κατά το κατηγορητήριο φυσικού αυτουργού της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δήλωσε, ότι δεν θα προβάλει ενστάσεις, θα δεχθεί την παράσταση πολιτικής αγωγής της οικογένειας του αδικοχαμένου μουσικού και πρόσθεσε πως «τη σέβεται και την εκτιμά», σε μια προσπάθεια επίδειξης νομικού πολιτισμού εκ μέρους του.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα που ζει το δικό της δράμα αντέδρασε: Τον εαυτό σου να συμπονέσεις, είπε.

Πάντως, το βασικό επιχείρημα όλων των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν πως το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις, ενώ επιφυλάχθηκαν να μιλήσουν επί της ουσίας για την εν λόγω βαρύτατη κατηγορία, πάνω στην οποία στηρίζεται μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου.

12 συνεδριάσεις

Και ενώ η ακροαματική διαδικασία της δίκης για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α. έχει εισέλθει σε θέματα διαδικαστικά αλλά ουσιαστικά, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου, που διευθύνει τη δύσκολη διαδικασία με υποδειγματική ψυχραιμία, ανακοίνωσε χθες ότι η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας στις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της 15νθήμερης διακοπής της απηύθυνε δύο αιτήσεις στη διοίκηση του Εφετείου Αθηνών για μεταφορά της δίκης εκεί αλλά και οι δύο απορρίφθηκαν. Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διπλανή αίθουσα δικάζεται και η υπόθεση με τους Πυρήνες. Πάντως, όπως εξήγησε η πρόεδρος, έως ότου το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έτοιμη άλλη αίθουσα, πίσω από το Εφετείο Αθηνών, «το δικαστήριο θα δικάζει κανονικά», ανακοινώνοντας 12 συνεδριάσεις μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT