Βουλή: Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για την διαπραγμάτευση

Βουλή: Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για την διαπραγμάτευση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την καταγραφή της εκτίμησης ότι η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με έναν «ακήρυκτο πόλεμο» από τους εταίρους-δανειστές, με εκφράσεις όπως «μνημονιακή καταιγίδα», και με δηλώσεις του τύπου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν για την Ελλάδα «εναλλακτικές» λύσεις – χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται αυτές, υπουργοί σχολίασαν σήμερα το πρωί στη Βουλή επισήμως τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την μορφή και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Τα πρώτα «όχι», όσον αφορά τις προτάσεις για τα εργασιακά, την αύξηση του ΦΠΑ ή ακόμα και το σύνολο των προτάσεων που παρουσιάστηκαν χθες στον Ελληνα πρωθυπουργό, ακούστηκαν από κυβερνητικά χείλη.

«Υπάρχει ένας ακήρυκτος, αλλά πραγματικός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται με κανονιοφόρους, δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά γίνεται με όλους τους σύγχρονους τρόπους που διαθέτει ο επιθετικός καπιταλισμός. Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις ώρες είναι μεγάλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, και μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα προσθέτει νέα βάρη, χωρίς να αλλάζει το μνημονιακό καθεστώς, ιδιαίτερα που διέπει τις συνθήκες εργασίας».

Σε ακόμα υψηλότερους τόνους, λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημ. Στρατούλης, έλεγε από τουυ βήματος της Βουλής: «Οι προτάσεις των λεγόμενων «θεσμών» ή των λεγόμενων «εταίρων» που έγιναν χθες, αποδεικνύουν ότι λειτουργούν όχι ως εταίροι, αλλά ως αμείλικτοι και αδυσώπητοι δανειστές της χώρας. Είναι προτάσεις συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών, και που αν γίνονταν αποδεκτές από την Κυβέρνησή μας, θα την οδηγούσαν σε άτακτη υποχώρηση. Θα ήταν μία συμφωνία υποταγής». Ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι «όλο το πακέτο το οποίο υποβλήθηκε χθες, είναι απορριπτέο από την Κυβέρνησή μας», και πρόσθεσε: «Σε αυτά που ζητούν για τα ασφαλιστικά, η απάντηση είναι ότι δεν περνάνε. Αν δεν υποχωρήσουν, η χώρα μας δεν θα χαθεί. Έχει δυνατότητες και εναλλακτικές και έχει και δημοκρατικές διεξόδους για να πει τη γνώμη του ο ελληνικός λαός. Πρόκειται για εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους που στοιχίζουν πολύ λιγότερο στη χώρα μας από το να υπογράψει μια επονείδιστη και επαίσχυντη συμφωνία, η οποία θα συνεχίζει τις πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η Κυβέρνηση αυτά που προτείνονται από τους θεσμούς για την ενεργειακή μας πολιτική. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοια μέτρα. Δεν πρόκειται να ανεβεί το Φ.Π.Α. στην ενέργεια. Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, η συμφωνία που τυχόν κάνει η Κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα είναι μια συμφωνία η οποία θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες και νέα λεηλασία στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η σαφής απόφαση και κατεύθυνση από την πλευρά της Κυβέρνησης».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν.Ξυδάκης σημείωσε: «Το κυβερνητικό έργο, στα πρώτα βήματά του, σκιάζεται από το ιστορικό βάρος μίας διαπραγμάτευσης, η οποία αποσκοπεί σε μία συμφωνία που θα απελευθερώσει τον ελληνικό λαό, θα του δώσει την αυτοπεποίθηση και τις δυνάμεις να περάσει σε μια νέα ιστορική φάση». Για να προσθέσει: «Προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε, όσα παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  μέσα στη μνημονιακή καταιγίδα που απαγορεύει τις προσλήψεις, απαγορεύει στο κράτος σχεδόν να αναπτυχθεί, χωρίς πιστωτική ρευστότητα, χωρίς δυνάμεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT