Πυρά κατά Ερυθρού Σταυρού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο έξι σπίτια έχτισε στην Αϊτή ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός μετά τον σεισμό του 2010 που συγκλόνισε τη χώρα και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές, παρά την τεράστια επιτυχία της φιλανθρωπικής εκστρατείας του, που οδήγησε στη συλλογή δωρεών ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica και ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός NPR. Το ρεπορτάζ των δύο μέσων ενημέρωσης κατηγόρησε τον Ερυθρό Σταυρό για κατασπατάληση των χρημάτων λόγω κακής διαχείρισης των πόρων, για εγκατάλειψη των άστεγων οικογενειών και για την αξιοποίηση εργατών κυρίως από το εξωτερικό, που δεν μιλούσαν την τοπική γλώσσα.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι ο Ερυθρός Σταυρός ξόδεψε τουλάχιστον το 17% της χρηματοδότησης για την κάλυψη προσωπικών εξόδων παρά τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι προσφέρει «τα 91 σεντς του κάθε δολαρίου για ανθρωπιστικά προγράμματα και υπηρεσίες». Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του δήλωσε ότι οι κατηγορίες αυτές στερούνται «ισορροπίας, γενικού πλαισίου και ακρίβειας», υποστηρίζοντας ότι το έργο του στην Αϊτή βελτίωσε τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αποτέλεσαν πρόκληση -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στην κυβέρνηση, η έλλειψη εδάφους προς οικοδόμηση και η κοινωνική αταξία-, το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό μας, που αποτελείται κατά 90% από Αϊτινούς, συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. «Αν και ο ρυθμός προόδου δεν είναι τόσο γρήγορος όσο θα θέλαμε, η Αϊτή βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια», ανέφερε, επίσης, η ανακοίνωση.

Τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας βασίζονται σε απόρρητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατων αξιωματούχων. Οπως υποδηλώνουν τα στοιχεία που εντοπίσθηκαν, ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ισχυρίσθηκε ότι παρείχε στέγη σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά ο πραγματικός αριθμός των μόνιμων κατοικιών που οικοδομήθηκαν είναι έξι. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στέγασης. «Οταν δεν υπήρχε διαθέσιμο έδαφος για την οικοδόμηση κτιρίων, η οργάνωσή μας προσέφερε ένα εύρος από άλλες στεγαστικές λύσεις, όπως την ενοικίαση καταλυμάτων και τις επισκευές υπαρχόντων κατασκευών, ώστε να διασφαλισθεί η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πληγέντων σε σπίτια», διευκρίνισε η οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 σεισμός μεγέθους επτά Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αϊτή κοστίζοντας τη ζωή σε 220.000 άτομα. Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει ότι οκτώ νοσοκομεία και κλινικές χτίσθηκαν μέσω δωρεών, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμήθηκαν προβλήματα δημόσιας υγείας και υγιεινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT