Εισβολή τεχνολογικών εταιρειών στην αγορά των εταιρικών ομολόγων

Εισβολή τεχνολογικών εταιρειών στην αγορά των εταιρικών ομολόγων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι παίκτες εισέρχονται στην αγορά εταιρικών ομολόγων, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν χρηματοοικονομικοί όμιλοι όπως η Pacific Investment Management (Pimco), η BlackRock και η Vanguard Group, οι οποίοι εδώ και χρόνια επενδύουν δισ. δολάρια σε πάσης φύσεως εταιρείες. Διαθέτοντας άφθονη ρευστότητα, η Apple, η Oracle και άλλοι κολοσσοί του κλάδου τεχνολογίας τοποθετούν τεράστια ποσά σε εταιρικά ομόλογα που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, καθώς οι αποδόσεις σε ασφαλέστερες επιλογές όπως είναι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είναι αποκαρδιωτικές, διότι έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν ότι η Apple προτιμά βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα με υψηλή βαθμολογία διότι έτσι εξασφαλίζει ασφαλείς και υψηλές αποδόσεις. Η Oracle διαθέτει χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων 25,8 δισ. δολαρίων και η Google έχει αγοράσει εταιρικούς τίτλους 11,5 δισ. δολαρίων.

Την επιλογή των κολοσσών τεχνολογίας να λειτουργούν αυτόνομα ως διαχειριστές της ρευστότητάς τους, επιβεβαιώνει ο Κερτ Ζούμπερ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Westpac Banking Corp. στην Αυστραλία, με έδρα το Σίδνεϊ. «Τους αντιμετωπίζουμε σαν τη Fidelity και τη Vanguard ή οποιονδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό κολοσσό», δηλώνει ο ίδιος. Σημειωτέον ότι εργάζεται σε μια εταιρεία, τη Westpac Banking, που έχει εκδώσει εταιρικά ομόλογα 6,1 δισ. δολαρίων από τον Οκτώβριο και 22 δισ. δολαρίων από τον Οκτώβριο του 2012. Δεν είναι τυχαίο που οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας έχουν αντιπροσώπους στο Ρένο της Νεβάδα των ΗΠΑ, όπου εδρεύει η Braeburn Capital, η μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων της παντοδύναμης Apple. Εκεί έχει εγκαταστήσει, επίσης, αντίστοιχη εταιρεία η Oracle, προσδίδοντας ένα νέο, «χρηματοοικονομικό προφίλ» σε μια πολιτεία που είναι περισσότερο γνωστή για τα καζίνο της.

Η συνολική ρευστότητα των Apple, Microsoft, Google, Cisco και Oracle ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν αυξήσει τα διαθέσιμά τους κατά 56% μέσα στην τελευταία πενταετία, χάρις στις φορολογικές συμφωνίες που έχουν επιτύχει σε χώρες με ευνοϊκό καθεστώς, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Μόνο η ρευστότητα της Apple υπερβαίνει τα 170 δισ. δολάρια. Αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω των 705 δισ. δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να υπερβεί το 1,4 τρισ. δολάρια μέχρι το 2020 εάν σχεδιάσει και κυκλοφορήσει το δικό της αυτοκίνητο. Η ρευστότητα της Microsoft υπολογίζεται στα 90,2 δισ. δολάρια, της Google στα 53 δισ. δολάρια και της Oracle στα 44,7 δισ. δολάρια. «Είμαι βέβαιος ότι η Vanguard και η Pimco θα προτιμούσαν να έχουν πελάτες όλους αυτούς τους κολοσσούς τεχνολογίας αντί να ανταγωνίζονται αυτούς», δηλώνει o Κέβιν Μακ Πάρτλαντ, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Greenwich Associates στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT