Οι προκαταβολές από τη Ρωσία

Οι προκαταβολές από τη Ρωσία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Αθήνα και Μόσχα είναι αποφασισμένες να υπογράψουν (εάν προλάβουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες τις σχετικές διεργασίες) τουλάχιστον μια κοινή διακήρυξη πολιτικής στήριξης ή, ακόμα καλύτερα, μια συμφωνία προθέσεων για τον συζητούμενο αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί αναμένεται να βρεθεί –εκτός απροόπτου και τυχόν υποχρεώσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους– ο Ελληνας πρωθυπουργός με την ευκαιρία του International Economic Forum (SPIEF-2015) που θα διεξαχθεί 18 με 20 Ιουνίου. Σε αυτό προσκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Κρεμλίνο στις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, οι υπόλοιπες ενέργειες που σχετίζονται με την επίσκεψη αυτή, όπως η αποστολή επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, προχωρεί με εντατικότατους ρυθμούς. Αργότερα, εάν και εφόσον συγκροτηθεί η εταιρική οντότητα που θα προχωρήσει στην κατασκευή και εκμετάλλευση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream (σχετική τροπολογία για την ίδρυσή της κατατέθηκε πάντως την Παρασκευή στη Βουλή) και αφού ολοκληρωθούν οι οικονομοτεχνικές μελέτες και οι απαραίτητες συμβάσεις και εγκρίσεις (…) τότε ναι, η Μόσχα, διά της Gazprom, είναι διατεθειμένη να δώσει μια προκαταβολή έναντι μελλοντικών εσόδων. Προσοχή όμως: πολύ μικρότερη από τα νούμερα που έχουν γραφτεί ή φημολογήθηκαν, ξεκαθαρίζουν στην «Κ» άριστα ενημερωμένες διπλωματικές πηγές. Και όχι στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά στην εταιρεία, συμπληρώνουν.

Ομως υπάρχουν και παλαιές οικονομικές εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς προς τη ρωσική, και έτσι μια σκέψη που ακούγεται στη Ρωσία είναι να συνδεθεί η παραπάνω προκαταβολή, ή έστω μέρος της, με τα 250 εκατομμύρια, περίπου, που της οφείλονται. Από πού; Από δύο υδροηλεκτρικά και άλλα έργα που είχε αναλάβει να κάνει στην Ελλάδα ρωσική κοινοπραξία, στο πλαίσιο διακανονισμού με την Αθήνα για ζημίες που είχε υποστεί η Gazprom από την καθυστερημένη ενεργοποίηση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου. Συμφωνήσαμε τότε να τους αποζημιώσουμε και επελέγη αυτό να γίνει μέσω της ανάθεσης έργων σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Οικονομικές εκκρεμότητες

Η παραπάνω ιστορία έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διασυνδέθηκε αργότερα με τα περιβόητα έργα της εκτροπής του Αχελώου και χάθηκε τελικά μέσα στον δαίδαλο προσφυγών, γραφειοκρατίας και συμφερόντων στον οποίο πνίγηκε και το φαραωνικό αυτό ελληνικό project… Ομως κανείς δεν ξεχνάει χρήματα που του χρωστάνε. Και έτσι και η Ρωσία, που δεν κατασκεύασε τελικά τις δύο υδροηλεκτρικές μονάδες –στο Πευκόφυτο και στη Συκιά, για όσους έχουν δυνατή μνήμη– κράτησε ζωντανό το θέμα.

Ενδιαφέρον μόνο για δύο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μαρίνες αναφέρεται από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της αγοράς ως «εξαντλημένο», με εξαίρεση δύο ομίλους για δύο μαρίνες. Η πρώτη είναι αυτή του Αλίμου με ενδιαφερόμενο το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, D-Marin, και η δεύτερη είναι αυτή της Πύλου για την ανάπτυξη της οποίας εύλογο ενδιαφέρον διατηρεί η ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Στην περίπτωση του Αλίμου, όμως, το ενδιαφέρον δεν περιλαμβάνει και τις άλλες μαρίνες με τις οποίες βγήκε από κοινού σε προσφορά. Με βάση αυτή την εικόνα, και εφόσον δεν υπάρξει έκπληξη από απροσδόκητα αυξημένο ενδιαφέρον έως τα τέλη του μήνα, οι εν λόγω διαγωνισμοί θα επανασχεδιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT