Υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ

Υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγά τ’ αυγά θα πείτε, αλλά θα έχετε άδικο. Μέσα σε ένα μήνα υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των αυγών κότας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της πανδημίας της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 45 εκατομμύρια ωοτόκους όρνιθες. Τα αυγά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων, στη ζαχαροπλαστική και σε εστιατόρια, γεγονός που σημαίνει ότι ο διπλασιασμός της τιμής τους δεν θα αυξήσει την τιμή μόνο του πρωινού αλλά πολύ περισσότερων προϊόντων.

Αρχικά η αύξηση των τιμών περιορίστηκε στο εμπόριο χονδρικής, αλλά πλέον έχει επεκταθεί και στην αμερικανική αγορά λιανικής, όπου η τιμή έφτασε σε ύψος ρεκόρ την περασμένη Τρίτη. Η επιδημία γρίπης των πτηνών άρχισε να πλήττει τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει τον θάνατο 45 εκατομμυρίων πτηνών, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού ορνίθων. Από τον Απρίλιο η τιμή λιανικής της δωδεκάδας αυγών αυξήθηκε από 1,19 δολάρια στα 2,62 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

8 δισ. δολάρια επιπλέον

Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs υπολογίζουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα χρειαστεί να πληρώσουν φέτος 7,5 με 8 δισ. δολάρια επιπλέον για την αγορά αυγών, αύξηση τουλάχιστον 75% σε σχέση με πέρυσι. Για τους παραγωγούς το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο, δεδομένου ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και στην Ασία έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις εισαγωγές αμερικανικών αυγών. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, η παραγωγή αυγών αναμένεται να μειωθεί το 2015 για πρώτη φορά από το 2008. Θα απαιτηθούν 18 με 24 μήνες μέχρι να ανακάμψει ο πληθυσμός των ωοτόκων ορνίθων ενώ ήδη πολλές αλυσίδες εστιατορίων αρχίζουν να περιορίζουν προϊόντα που προσφέρουν, όπως κρέπες, αυγά κτλ. αλλά και τις ώρες που προσφέρουν πρωινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT