Η παρέμβαση του Ομπάμα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση προς την Αθήνα και προς την Ευρωζώνη να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας άσκησε, χθες, από τη σύνοδο του G7 ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι Ελληνες θα πρέπει να συνεχίσουν (την προσπάθεια) και να πάρουν ορισμένες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα είναι καλές γι’ αυτούς μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει η αίσθηση του «κατεπείγοντος» αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Η Αθήνα θα πρέπει να είναι σοβαρή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, θέμα που επισημαίνουν όλοι σχεδόν οι ξένοι ηγέτες και αναδεικνύει πόσο εκτεθειμένη είναι η ελληνική πλευρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε, πάντως, ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. «Οι πιστωτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να επιδείξουν ευελιξία, ώστε να κλείσει η συμφωνία», είπε.

Σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της κρίσης οι ΗΠΑ τηρούν λιγότερο άκαμπτη στάση σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα δημόσιου χρέους, παρεμβαίνοντας από καιρού εις καιρόν υπέρ της ανάγκης παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το χάσμα απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, ειδικότερα, καταδεικνύεται από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας. Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Τζ. Λιου ζήτησε από τον κ. Β. Σόιμπλε να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα για να πάρει την απάντηση: «Δώστε κι εσείς 50 δισ. για να σωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή