Επιταχύνει η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας

Επιταχύνει η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aισιόδοξες είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ιαπωνία έπειτα από τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε και της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσουν την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Ανακοινώθηκε χθες η προς τα πάνω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, στο 3,9%, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου από το 2,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Το γεγονός ότι η ιαπωνική οικονομία κυμάνθηκε σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, που έχει δεσμευτεί με την τόνωση της οικονομίας, χαράσσοντας μια δημοσιονομική και νομισματική πολιτική με γενναιόδωρα μέτρα στήριξης. Είναι δε το δεύτερο συναπτό τρίμηνο που καταγράφεται αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, αφού προηγήθηκε σοβαρή συρρίκνωση λόγω αύξησης στον φόρο πωλήσεων, που οδήγησε σε απότομη πτώση της κατανάλωσης.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη προσέφεραν οι επενδύσεις στον επιχειρηματικό κλάδο, όπου παρουσιάστηκε αύξηση 11% σε ετήσια βάση. Ενδεικτικό είναι ότι η κατασκευάστρια ημιεπεξεργαστών Rohm ανακοίνωσε αύξηση επενδύσεων κατά 54% για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Tα Αμπενόμικς, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2012, αποτελούνται από δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο δημοσιονομικό μέτωπο έχουν δρομολογηθεί μέτρα στήριξης 20,2 τρισ. γιεν ή 186 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 10,3 τρισ. γιεν σε άμεσες κρατικές δαπάνες. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας τους ισολογισμούς της στο 57% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τις αντίστοιχες αγορές τίτλων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και υπερδιπλάσιο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT