Κέρδη του Pegida στη Δρέσδη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Ηχηρό ράπισμα για την παράταξη της καγκελαρίου Μέρκελ αποτελούν οι εκλογές της Κυριακής στη Δρέσδη, μετά τις οποίες οι χριστιανοδημοκράτες δεν ελέγχουν καμία από τις 15 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών συγκέντρωσε 15%, επικρατώντας μόνο της υποψήφιας του αντι-ισλαμικού κινήματος Pegida, το οποίο συγκέντρωσε σχεδόν το 10%.

Ο δεύτερος γύρος εξελίσσεται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην κοινή υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, αριστερών, πρασίνων και πειρατών, Εβα Στάνγκε, η οποία κέρδισε τον πρώτο γύρο με 36% και στον υποψήφιο των φιλελευθέρων, ο οποίος απέσπασε 31,7%. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση της χριστιανοδημοκράτη δημάρχου για λόγους υγείας.

Πρόβλημα για το κόμμα

Μακροπρόθεσμα, το ερώτημα για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι για πόσο διάστημα θα είναι σε θέση να κυβερνούν τη χώρα εάν έχουν χάσει όλους τους μεγάλους δήμους και τα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια.

Ως προς τη Δρέσδη, το αποτέλεσμα αποκαλύπτει την εκλογική επιρροή της σύγχρονης εκδοχής των «διαδηλώσεων της Δευτέρας». Η οργάνωση Pegida («Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης») οργάνωνε επί μήνες κάθε Δευτέρα διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, οι οποίες στο απόγειό τους κινητοποίησαν 25.000 ανθρώπους. Η Δρέσδη έχει το μικρότερο ποσοστό μεταναστών από όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις (7%), ενώ το κρατίδιο της Σαξονίας το μικρότερο ποσοστό από όλα τα γερμανικά κρατίδια (2,8%).

Παρ’ όλα αυτά, η ρητορική της υποψήφιας του Pegida, Τατιάνα Φέστερλινγκ, επικροτήθηκε από πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Στις προεκλογικές της ομιλίες, η Φέστερλινγκ ζητούσε «αναγέννηση» του γερμανικού πολιτισμού και προσέβαλε συστηματικά τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι «άφησαν το σπίτι τους και την οικογένειά τους γιατί εδώ βρίσκουν κάπου ωραία να μείνουν και παίρνουν και λεφτά από το κράτος». H Φέστερλινγκ διακρίθηκε, επίσης, για τις προσβολές, με τις οποίες απευθυνόταν στους ανθυποψηφίους της.

Οι επικεφαλής του Pegida επιχείρησαν να αποστασιοποιηθούν από τις νεοναζιστικές ομάδες της περιοχής, αλλά στα περιθώρια των διαδηλώσεων του Pegida παρατηρήθηκαν αρκετά περιστατικά νεοναζιστικής βίας. Οι διαδηλώσεις ξεθύμαναν και ο επικεφαλής του Pegida, καταδικασμένος για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, Λουτς Μπάκμαν, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του, στην οποία χαιρετούσε ναζιστικά. Ο Μπάκμαν είπε χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο απλώς για καρναβαλική μεταμφίεση και ένα μήνα αργότερα επανήλθε στην ηγεσία της οργάνωσης.

Η περίπτωση της Δρέσδης δεν αναπαρήχθη στους δρόμους άλλων πόλεων της Γερμανίας, καθώς οι κατά τόπους μιμητές του Pegida βρίσκονταν συστηματικά περικυκλωμένοι από πολλαπλάσιο αριθμό αντι-διαδηλωτών.

Η «Εναλλακτική»

Στις εκλογές της Κυριακής έλαβε μέρος και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τμήμα του οποίου φλερτάρει με του Pegida. Ο υποψήφιος της «Εναλλακτικής» συγκέντρωσε 4,8%. H Φέστερλινγκ ήταν μέλος του κόμματος AfD στο Αμβούργο, αλλά αποκλείστηκε από αυτό λόγω των ακραίων δηλώσεών της και μετακόμισε στη Δρέσδη πριν από λίγους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT