Βαρουφάκης: «Οι θεσμοί παρουσίασαν σχεδόν τα ίδια αιτήματα με αυτά του Φεβρουαρίου»

Βαρουφάκης: «Οι θεσμοί παρουσίασαν σχεδόν τα ίδια αιτήματα με αυτά του Φεβρουαρίου»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι οι θεσμοί δεν έκαναν κανενός είδους παραχωρήσεις, αντιθέτως, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν τα ίδια αιτήματα με αυτά που είχαν παρουσιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Από την πλευρά μας συμπεριλάβαμε τα σημεία εκείνα με τα οποία συμφωνήσαμε και πέρα από αυτό, εκεί που διαφωνήσαμε, καταγράψαμε τις δικές μας θέσεις ολίγον αναθεωρημένες προς την πλευρά των θεσμών (ώστε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση). Αυτή ήταν η πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, το κείμενο που ο κ. Γιουνκέρ παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη στήριξη της Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, είναι ακριβώς οι αρχικές θέσεις των θεσμών, σαν να μην έγιναν μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, σημειώνει πως κανείς «καταθέτει μια τέτοια πρόταση, μόνο όταν δεν θέλει στην πραγματικότητα να υπάρξει συμφωνία. Αν και συνέχεια λέγεται πως δεν κρατήσαμε εποικοδομητική στάση, η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολλές υποχωρήσεις, κάποιες εκ των οποίων άγγιξαν ακόμα και τις κόκκινες γραμμές μας».

Αναφέρεται επίσης σε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των υποχωρήσεων που έχει κάνει η ελληνικά πλευρά όπως η πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που αρμόζουν στις μακροοικονομικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας καθώς και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ των ξενοδοχείων.

Κληθείς να σχολιάσει την απόκλιση σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των δύο προτάσεων, καθώς  οι δανειστές απαιτούν περικοπές και αύξηση φόρων που θα αποφέρουν 3 δις ευρώ, ενώ οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για 1,87 δις, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαφορά «αποφασιστικής σημασίας, εάν θέλουμε ή δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία».

«Διανύουμε το έβδομο έτος συνεχούς ύφεσης. Εάν, σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε, αφαιρέσουμε από την οικονομία με περικοπές και αύξηση φόρων άλλα 3 δις, τότε το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κι άλλο την επόμενη χρονιά. Είναι σαν να μαστιγώνει κανείς μια ασθενική αγελάδα για να παράγει περισσότερο γάλα. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να τη σκοτώσει. Ακόμα και η δική μας πρόταση των 1,8 δις € αγγίζει την υπερβολή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά τίποτα περισσότερο προς το παρόν», προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους για να καταστεί δυνατή η καταβολή των τόκων και η αποπληρωμή των χρεών και ενός επενδυτικού προγράμματος, π.χ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα. Προειδοποιεί μάλιστα πως πώς εάν δεν τεθούν στο τραπέζι αυτά τα δύο θέματα η ελληνική πλευρά δεν έχει σκοπό να προχωρήσει και να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.

«Απαιτούμε συμφωνία-επίλυση. Αυτό που προτείνουν εκείνοι, είναι μόνο μια παράταση της κρίσης. Εμείς δεν πήραμε εντολή για κάτι τέτοιο. Θέλουν, π.χ., μειώσεις συντάξεων, αύξηση της τιμής των φαρμάκων και της ενέργειας ή μαζικές απολύσεις στις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν ακόμα.  Πως θα βοηθήσουν αυτά τα μέτρα στο να ξεπεραστεί η κρίση;», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση αν περίμενε ότι η δουλειά του θα ήταν τόσο δύσκολη, απαντά: «Περίμενα πως θα είναι η ίδια η “κόλαση”. Ναι. Και δεν… απογοητεύτηκα επ’ αυτού!»

Οσο για τις αντιπαραθέσεις γύρω από το πρόσωπό του αναφέρεται σε έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός μου, μετά τη συνάντηση του Γιούρογκρουπ στη Ρίγα, μού είπε: Προσπαθούν να σε απομονώσουν γιατί ξέρουν πως έτσι θα πλήξουν την κυβέρνηση και κάποια στιγμή μετά θα στραφούν και σε μένα. Είναι εκπληκτικό πόσα πασιφανή ψεύδη παρουσιάζονται ως γεγονότα. Οι ψευδείς φήμες για όλα όσα συνέβησαν στη Ρίγα, πως μου μίλησαν μειωτικά, ότι ετοιμαζόμουν να παραιτηθώ ή να απολυθώ. Κι όταν τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκαν άρχισαν να γράφουν ότι αποκλείστηκα από τις διαπραγματεύσεις επειδή ο πρωθυπουργός δεν τολμά να με απολύσει! Πρόκειται για ψεύδη τα οποία όμως γράφτηκαν από τη Βραζιλία μέχρι τις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT