Θετικός ο ILO για τα εργασιακά

Θετικός ο ILO για τα εργασιακά

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις επιταγές των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και οδηγό το ILO, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην 104η Γενική Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη. Ο Ελληνας υπουργός περιέγραψε ως οικονομική και κοινωνική καταστροφή αυτό που συντελέστηκε στη χώρα εξαιτίας των μνημονίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 23%, η ανεργία εκτινάχθηκε από το 7,7% στο 27,5% (ειδικά για τους νέους στο 58%), ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε από το 22% στο 34%, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η ελληνική οικονομία, από την 67η θέση στην παγκόσμια κατάταξη το 2008, έχει σήμερα υποχωρήσει στην 81η». Αναφερόμενος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τόνισε ότι μόλις το 1/5 των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές ρυθμίσεις και οι υπόλοιπες εργασιακές σχέσεις να ρυθμίζονται από ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης, συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του ILO Γκάι Ράιντερ, όπου επαναβεβαιώθηκε η θετική τοποθέτηση του κ. Ράιντερ απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα και την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον διεθνή οργανισμό και η παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μια σειρά από θέματα όπως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT