Εφοδος εισαγγελέων στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank

Εφοδος εισαγγελέων στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν χθες οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση για την αιφνιδιαστική παραίτηση των δύο επικεφαλής της τράπεζας, Ανσου Τζέιν και Γιούργκεν Φίτσεν. Ηδη, το κύρος της Deutsche Bank έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, διότι βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου για τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, ενώ θεωρείται υπόλογη στη δικαιοσύνη, διότι καθοδήγησε πελάτες σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία, η χθεσινή έφοδος είχε ως στόχο τη συλλογή στοιχείων αποκλειστικά και μόνο για πελάτες της τράπεζας που εμπλέκονται σε συγκεκριμένες μεταβιβάσεις μετοχών και δεν αφορούν κάποιον υπάλληλο ή στέλεχος της τράπεζας. Ομως, ο εισαγγελέας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, διότι οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Μετά την είδηση, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank υποχώρησε έως και 4%, αφού είχε ενισχυθεί κατά 8% τη Δευτέρα ύστερα από την ανακοίνωση για επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία της ισχυρότερης τράπεζας της Γερμανίας. Η παραίτηση των δύο συν-διευθυνόντων συμβούλων πραγματοποιήθηκε ύστερα από την εξασθένηση της κερδοφορίας της γερμανικής τράπεζας και την επιβολή προστίμου 2,5 δισ. δολαρίων για τη συμμετοχή της στο διεθνές σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Προ ημερών, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η έναρξη εσωτερικής έρευνας για να εξακριβωθούν καταγγελίες που θέλουν στελέχη της να έχουν βοηθήσει Ρώσους πελάτες στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με αμφιλεγόμενες συναλλαγές της τάξεως των 6 δισ. δολαρίων. Πρόσφατα πλήρωσε, επίσης, πρόστιμο 55 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την απόκρυψη ζημιών από πελάτες εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Από τα τέλη Ιουνίου, όταν αποχωρήσει ο κ. Τζέιν, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank θα αναλάβει ο 54χρονος Βρετανός Τζον Κράιαν. Υπήρξε οικονομικός διευθυντής στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS, ενώ είναι μέλος στο εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Bank από το 2013. Απομένει να εξακριβωθεί ποια θα είναι η πορεία της Deutsche Bank στη Wall Street αλλά και στον τομέα της παραδοσιακής τραπεζικής, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναθεωρούν τις δραστηριότητές τους.

Στη συνέλευση μετόχων που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 39% των μετόχων της Deutsche Bank και τα υπόλοιπα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας δεν υποστήριξαν τη νέα στρατηγική του κ. Τζέιν. Σήμερα, μια τετραετία μετά την ανάληψη καθηκόντων από το δίδυμο των κ. Τζέιν και Φίτσεν, δεν είναι βέβαιο εάν η Deutsche Bank θα κρατήσει τη θέση της ως ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός. Ανταγωνιστές της γερμανικής τράπεζας αναδιπλώνουν τις δραστηριότητές τους από την επενδυτική τραπεζική, υιοθετώντας πιο συντηρητικές δομές στις δραστηριότητές τους. Αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης έχουν, επίσης, ανακοινωθεί από τη βρετανική Barclays και τις ελβετικές Credit Suisse και UBS. Ολες οι προαναφερθείσες τράπεζες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 16 ισχυρότερων χρηματοπιστωτικών κολοσσών του κόσμου που έχουν καταβάλει 306 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και συμβιβαστικές λύσεις στο διάστημα της τετραετίας 2010-14, σύμφωνα με στοιχεία της CCP Research Foundation.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT