Μείωση φόρου στις χρηματικές δωρεές και διορθώσεις για μπλοκάκια, αγρότες

Μείωση φόρου στις χρηματικές δωρεές και διορθώσεις για μπλοκάκια, αγρότες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, με τις διατάξεις τους οποίου θα μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των δωρεών – χρηματικών ποσών στα συγγενικά πρόσωπα, ενώ θα προβλέπει και μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και κάποια από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές της χώρας όπως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ.

Επίσης στο παρά πέντε της εκπνοής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών τροποποιεί τις διατάξεις της φορολογίας με στόχο να μην υπερφορολογηθούν ή διαφορετικά να μην πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή από ακίνητα. Διορθώσεις αναμένονται και για τους μισθωτούς που έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι καθώς και για τους αγρότες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Δωρεές σε χρήμα. Θα μειωθεί ή θα καταργηθεί η φορολόγηση για δωρεές σε χρήμα για πρώτου βαθμού συγγενείς, ενώ θα μειωθούν και τα υπόλοιπα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους υπόλοιπους βαθμούς συγγένειας.

Για παράδειγμα, η δωρεά ποσών από πατέρα σε παιδί (μέχρι ένα ύψος) πιθανόν να είναι αφορολόγητες, όταν σήμερα επιβάλλεται φόρος 10%.

Σύμφωνα με τον νόμο σήμερα, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία. Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή η κ. Βαλαβάνη «το θέμα των δωρεών εγώ είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι’ αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;»

2. Μπόνους. Οσον αφορά το μπόνους για τους συνεπείς της εφάπαξ καταβολής το ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 2%. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού» κ. Χάρη Θεοχάρη ότι: «Εγώ έχω πει -και θα το κάνουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο για το έτος 2015- ότι θα υπάρξει ένα μπόνους τέτοιο που να αισθανθούν, εν πάση περιπτώσει, πως το γεγονός ότι κάνουν όλη αυτήν την προσπάθεια, εκτιμάται και από την πολιτεία».

Στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθεί και διάταξη για τα βοηθήματα που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του Norman Atlantic. Στη διάταξη θα κατονομάζεται τόσο το βοήθημα των αυτοκινητιστών στις οικογένειες των θυμάτων του Norman Atlantic, όπως και οποιαδήποτε άλλα βοηθήματα προς αυτές τις οικογένειες μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με καταληκτική ημερομηνία την 31η  Δεκεμβρίου 2015, ως αφορολόγητα.

3. Τεκμήρια. Θα διορθωθεί ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης με την οποία προβλέπεται ότι όποιοι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και ακίνητα δεν θα βαρύνονται με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους.

4. Μισθωτοί με «μπλοκάκια». Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Η νέα διάταξη θα παρέχει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT