Ο Μαύρος Πάνθηρας ξανά ελεύθερος

Ο Μαύρος Πάνθηρας ξανά ελεύθερος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Την άμεση αποφυλάκιση άνευ όρων του βαρυποινίτη Αλμπερτ Γούντφοξ, ο οποίος παρέμεινε επί 40 χρόνια στην απομόνωση του σωφρονιστηρίου της Ανγκόλας στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, διέταξε τη Δευτέρα ομοσπονδιακός εφέτης.

Ο 68χρονος Αφροαμερικανός Γούντφοξ ήταν το τελευταίο έγκλειστο μέλος των «Τριών της Ανγκόλας», όπως ονομάστηκαν οι διοργανωτές πυρήνα των «Μαύρων Πανθήρων» σε φυλακές του αμερικανικού Νότου κατά τη δεκαετία του 1970.

Διαμαρτυρίες

Οι έγκλειστοι «Μαύροι Πάνθηρες» ηγήθηκαν κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων φυλακισμένων, διαμαρτυρόμενοι για τον ενδημικό και εγκεκριμένο από τις αρχές ρατσισμό, τις νομικές διακρίσεις εις βάρος τους, τη διαφθορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τους «συστηματικούς βιασμούς κρατουμένων». Μόνα όπλα των «Πανθήρων» ήταν η πραγματοποίηση απεργιών πείνας και άλλων διαμαρτυριών.

Ο Γούντφοξ και δύο ακόμη σύντροφοί του κατηγορήθηκαν -άδικα- για τη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου το 1972. Παρότι ο Γούντφοξ ανακηρύχθηκε ένοχος από δύο δικαστήρια τη δεκαετία του 1970, η αναψηλάφηση της δίκης του δύο δεκαετίες αργότερα απέδειξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του 23χρονου φύλακα Μπρεντ Μίλερ.

Ωστόσο, οι αρχές της Λουιζιάνας μετήγαγαν τον Γούντφοξ στο κάτεργο της Ανγκόλας, το οποίο θεωρείται η πιο σκληρή φυλακή στις ΗΠΑ. Ο «Μαύρος Πάνθηρας» Γούντφοξ ουδέποτε έπαψε να υποστηρίζει ότι ήταν αθώος και ότι η καταδίκη και η μεταγωγή του αποτελούσαν απόπειρα φίμωσής του. Οι αδιάκοπες διαμαρτυρίες και το κίνημα που αναπτύχθηκε γύρω από την υπόθεσή του, έκαναν τις αρχές να διατάξουν τον εγκλεισμό του σε ειδική πτέρυγα απομόνωσης, με δικαίωμα εξόδου σε μικρό, σκεπασμένο χώρο, μόλις μία ώρα το 24ωρο. Ο Γούντφοξ παρέμεινε εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για την αποφυλάκιση του Γούντφοξ, ενώ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2014 στους «Times» της Νέας Υόρκης, η οργάνωση χαρακτήρισε τις συνθήκες κράτησης του Γούντφοξ «αποκύημα βάρβαρης φαντασίας».

Η χήρα του δολοφονηθέντος δεσμοφύλακα, Τίνι Ρότζερς, είχε και αυτή εκφράσει την πεποίθησή της για την αθωότητα του Γούντφοξ, καλώντας για την αποφυλάκισή του, καθώς και του συγκατηγορουμένου του, Χέρμαν Ουάλας, ο οποίος πέθανε από καρκίνο λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του, τον Οκτώβριο του 2013.

Το 2013, η κ. Ρότζερς (που έφερε το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της) συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ της αποφυλάκισης του Γούντφοξ στην πολιτειακή πρωτεύουσα της Λουιζιάνας, Μπατόν Ρουζ.

Οι ποινές του Γούντφοξ

Ο Γούντφοξ είχε καταδικασθεί το 1970 σε πολυετή κάθειρξη στο κάτεργο της Ανγκόλας για ένοπλη ληστεία ενώ το 1974 καταδικάσθηκε για τη δολοφονία του δεσμοφύλακα Μίλερ. Το 1992 δικαστήριο της Λουιζιάνας ακύρωσε την καταδίκη αυτή, εξαιτίας των «ενδείξεων ρατσισμού» που στιγμάτισαν την τότε διαδικασία. Το 1998, όμως, Εφετείο της πολιτείας απέρριψε την απόφαση, καταδικάζοντάς τον εκ νέου σε ισόβια.

Ο Ρόμπερτ Κινγκ, το τρίτο μέλος των «3 της Ανγκόλα», είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία συγκρατουμένου του το 1974. Εφετείο της Λουζιάνας τον αθώωσε, όμως, από την κατηγορία το 2001, διατάσσοντας την άμεση αποφυλάκισή του. Ο Κινγκ δραστηριοποιήθηκε έκτοτε στο κίνημα αποφυλάκισης του Γούντφοξ.

Παρά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, όμως, η πολιτεία της Λουιζιάνας συνεχίζει τις προσπάθειες για να κρατήσει τον Γούντφοξ έγκλειστο.

Ο πρώην «Μαύρος Πάνθηρας» παραμένει στην απομόνωση, αν και οι αρχές έχουν επιτρέψει να διαθέτει τηλεόραση στο κελί του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή