Μια μεγάλη, αλλά ανώριμη αγορά

Μια μεγάλη, αλλά ανώριμη αγορά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στη Δύση μπορούν να αισθανθούν ανακούφιση: δεν είναι ακόμα υποχρεωμένοι να αρχίσουν να κυνηγούν τις φουσκωμένες μετοχές των κινεζικών ομίλων. Οσοι καταρτίζουν τον σύνθετο δείκτη των διεθνών χρηματιστηρίων MSCI αποφάσισαν ότι η «υπερτιμημένη» χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας με αξία 10 τρισ. δολάρια δεν είναι ακόμη επαρκώς έτοιμη να συμπεριληφθεί σε αυτόν.

Ακόμα και έτσι, οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την Κίνα. Ορισμένες φορές, πάντως, η όλη συζήτηση για το να συμπεριληφθεί η Κίνα στους παγκόσμιους δείκτες ή όχι, κινείται στα όρια του σουρεαλιστικού. Πώς είναι δυνατόν οι επενδυτές να αγνοήσουν το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή του; Ωστόσο, φαίνεται πως όσοι καταρτίζουν τον ΜSCI έχουν σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί.

Το να αγοράσει κανείς μετοχές στην Κίνα εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους και να εμφανίζει περιπλοκές. Αν και οι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ μπορούν τώρα να διαπραγματεύονται σε μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο και με τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Σενζέν. Πάντως, είχε εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο από τις αρμόδιες αρχές, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ενα ανώτατο όριο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα μπορούσε, επιπλέον, να αποτρέψει τους επενδυτές από το να προβούν σε αγορές μετοχών κινεζικών ομίλων, όποτε αυτοί το επιθυμούν. Από τη δική τους πλευρά οι διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και αμοιβαίων κεφαλαίων, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ποσοστώσεις, ώστε να προχωρήσουν σε μια άμεση επένδυση σε τομέα του ενδιαφέροντός τους. Εντούτοις, η διαδικασία τοποθέτησης χρημάτων για την απόκτηση μετοχών απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί διαφανής για τους ξένους επενδυτές. Μία επιπλέον πηγή προβληματισμού έχει να κάνει με το εάν υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστεί νομικά ένα αίτημα διεκδίκησης επί μετοχών κινεζικών εταιρειών τις οποίες έχουν στην κατοχή τους τρίτα μέρη.

Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές και επενδυτές, οι οποίοι έχουν μακρά εμπειρία στο πεδίο των διεθνών χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι πολύ απίθανο οι επιμέρους δείκτες των χρηματιστηρίων της Κίνας να παραμείνουν για ακόμα μεγάλο διάστημα εκτός των σύνθετων παγκοσμίων δεικτών τύπου MSCI. Ο τελευταίος, ειδικά, ενδεχομένως να τους συμπεριλάβει στην καθιερωμένη ανανέωσή του, αλλά το προσεχές έτος πλέον. Ακόμη και με αυτήν την προοπτική, πάντως, οι μετοχές τύπου Α των κινεζικών εταιρειών θα ισοδυναμούν με το μόλις 1,3% του δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI. Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με το 25% επί του δείκτη του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, το οποίο αντιστοιχεί στις εισηγμένες σε αυτό κινεζικές εταιρείες της ενδοχώρας. Ωστόσο, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι υφίστανται πιέσεις να προσθέσουν κολοσσούς του τύπου της ναυπηγικής China Building Industry στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής της εν λόγω εταιρείας εκτινάχθηκε από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα 100% και πλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφ’ ης στιγμής οι μετοχές των κινεζικών ομίλων εισέλθουν στην κατάταξη του δείκτη MSCI, θα απολαμβάνουν έτι μεγαλύτερη σημασία. Εάν, συγκεκριμένα, συμπεριληφθούν όλες οι μετοχές τύπου Α, τότε θα καταλάβουν το ένα πέμπτο του δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI. Πέραν τούτου, εάν ενταχθούν σε αυτόν όλες συνολικά οι μετοχές όλων των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών, τότε θα αντιστοιχούν έως και στο 44% της αξίας του. Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφερθεί ότι ενδεχομένως να ήταν πιο επωφελές για την Κίνα να συγκροτήσει αυτόνομο δείκτη, ακριβώς όπως πολλοί διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων σήμερα κάνουν διάκριση του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας από εκείνα των υπολοίπων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή