Στο 7,1% οι απώλειες για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις την περίοδο 2009-2014

Στο 7,1% οι απώλειες για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις την περίοδο 2009-2014

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών και η έντονη κρατική παρέμβαση (διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής, οφειλές ταμείων, ομόλογα) επηρέασαν την αγορά φαρμακευτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των εισαγωγικών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του συνολικού μεγέθους της την τελευταία πενταετία, παρά τη σχετικά ανελαστική ζήτηση των φαρμάκων. Η γενική αυτή διαπίστωση προκύπτει από την κλαδική μελέτη για τις «Φαρμακευτικές επιχειρήσεις», που εκπόνησε η Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις».

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 5.070 εκατ. ευρώ το 2014, εμφανίζοντας μείωση 1,7% σε σχέση με το 2013 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) -7,1% την περίοδο 2009-2014.

Οσον αφορά το 2015, προβλέπεται ότι η αγορά στο σύνολό της θα παρουσιάσει τάσεις σταθεροποίησης, εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ενώ από το 2016 ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις ανάπτυξης, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες-συγκυρίες του άμεσου παρελθόντος και του παρόντος, ακολουθώντας τη ρήση του Ισοκράτη «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Στόχασις κ. Βασίλης Ρεγκούζας.

Η μελέτη της Στόχασις προσεγγίζει διακριτά τις αγορές των παραγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων την περίοδο 2009-2014. Ειδικότερα, το μέγεθος της αγοράς των παραγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 1.885 εκατ. το 2014, με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -4,9%, την περίοδο 2009-2014. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των εισαγωγικών επιχειρήσεων εκτιμάται σε 3.185 εκατ. το 2014 με το ΜΕΡΜ να διαμορφώνεται σε -8,3%, την περίοδο 2009-2014.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων κ. Παναγιώτα Κόκκα, η ζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα αν και είναι ανελαστική, λόγω της ευαίσθητης φύσης του προϊόντος, επηρεάζεται σε σημαντικότερο βαθμό από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2014 εκτιμάται ότι ήταν μειωμένη κατά 60% περίπου σε σχέση με το 2009, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε παράλληλη πορεία με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίστηκε και η μετατόπιση του βάρους της θεραπείας προς τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος υγείας. Το ποσοστό των φαρμάκων που βγαίνουν εκτός λίστας, καθώς και η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα με άμεση συνέπεια τη μείωση στη ζήτηση φαρμάκων.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 110 επιχειρήσεις (παραγωγικές και εισαγωγικές), με τις 10 πρώτες επιχειρήσεις να κατέχουν το 45% της αγοράς (σε αξία), βάσει στοιχείων του 2013.

Οσον αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σιέμο, Manager της Στόχασις, η κεφαλαιακή διάρθρωση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου διατηρείται σε σταθερά και σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα την τριετία 2011-2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT