Πωλητήριο σε RBS και ταχυδρομεία βάζει η βρετανική κυβέρνηση

Πωλητήριο σε RBS και ταχυδρομεία βάζει η βρετανική κυβέρνηση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση μεριδίου στη Royal Mail και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Royal Bank of Scotland (RBS) ακόμη και εάν υποστεί κάποια ζημία το Δημόσιο ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οζμπορν μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματος των Συντηρητικών στις εθνικές εκλογές έναν μήνα πριν. «Είναι, πράγματι, πιθανό να πουλήσουμε τη RBS σε χαμηλότερο τίμημα από αυτό που πλήρωσαν οι Εργατικοί για τη διάσωσή της. Οσο περισσότερο περιμένουμε, όμως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημία για όλη την οικονομία» δήλωσε ο υψηλός αξιωματούχος στο ετήσιο Συμπόσιο του λόρδου Μέιτζορ για τους τραπεζίτες και τους εμπόρους. Εκεί, ο κ. Οζμπορν αναφέρθηκε εκτενώς στον φαύλο κύκλο των σκανδάλων, προστίμων και υψηλής φορολογίας του τραπεζικού κλάδου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τράπεζες θα είναι «μέρος της λύσης» στη δεύτερη θητεία του και όχι του «προβλήματος» όπως ίσχυε πριν.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της Royal Bank of Scotland, τη διάσωση της οποίας ανέλαβε το βρετανικό κράτος εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον προσανατολίζεται στη σταδιακή πώληση του 80% των μετοχών που ελέγχει από το 2008. Τότε, η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών διοχέτευσε 45 δισ. στερλίνες για τη διάσωση της RBS και ακόμη 17 δισ. στερλίνες για τη στήριξη της Lloyds. Aρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απώλειες εις βάρος του βρετανικού Δημοσίου της τάξεως των 20-50 δισ. στερλινών από τη διάσωση των τραπεζών εν μέσω της κρίσης. Εκθεση της εταιρείας Rothschild αναφέρει ότι εάν η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πουλούσε όλες τις μετοχές του Δημοσίου στη RBS στις αρχές Ιουνίου, τότε οι φορολογούμενοι θα ζημιώνονταν με 7,2 δισ. στερλίνες. Συστήνει δε τη σταδιακή πώληση των μετοχών ώστε να ωφεληθεί από την άνοδό τους εάν προωθηθεί εύστοχα το όλο εγχείρημα και αποκομίσουν κέρδη οι αγορές.

Τον Οκτώβριο του 2013 είχε ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για την αποτυχία της να αποκομίσει μέγιστο κέρδος από τη δημόσια εγγραφή της Royal Mail, δηλαδή των βρετανικών ταχυδρομείων, στο χρηματιστήριο. Τότε εξασφάλισε 1,98 δισ. στερλίνες. Mέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση εξασφάλισε 750 εκατ. στερλίνες από την πώληση του 15% από το υπόλοιπο 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Η πώληση των μετοχών αυτήν την εβδομάδα αντιπροσωπεύει «μια πολύ καλή αξία για τους φορολογουμένους» επισήμανε ο υπουργός επιχειρηματικότητας, Σατζίντ Τζαβίντ. «Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους» προσέθεσε. Πιο περίπλοκη φαίνεται να είναι η περίπτωση της RBS, διότι η τράπεζα παρουσίασε ζημίες για έβδομο συναπτό τρίμηνο και πορεύεται σε ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της. Το μερίδιο του κράτους στη Lloyds έχει μειωθεί από το 40% στο 18% των μετοχών με την κυβέρνηση να έχει αντλήσει μόνον τα 11 δισ. από τις 17 δισ. στερλίνες που χρειάστηκαν για τη διάσωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT