«Συρρικνώνεται το βιοτικό επίπεδο»

«Συρρικνώνεται το βιοτικό επίπεδο»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο για περαιτέρω διεύρυνση της ψαλίδας στο βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα και του μέσου Ευρωπαίου επισημαίνει η Eurobank, σε ανάλυσή της. Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η ελληνική οικονομία είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15», το 1ο τρίμηνο του 2015.

Η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επί παραδείγματι, το 2007, ο λόγος ανάμεσα στο ελληνικό κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ και το αντίστοιχο ισπανικό ήταν 88,35%, ενώ το 2013 διαμορφώθηκε στο 77,66%. Τα αντίστοιχα μεγέθη, σε σύγκριση με την οικονομία της Πορτογαλίας, διαμορφώθηκαν στο 115,19% για το 2007 και στο 92,41% για το 2013.

Σύμφωνα με την Eurobank, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%). Δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της, η οποία θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα δημιουργεί κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ πάνω απ’ όλα θα ελαχιστοποιεί τις στρεβλώσεις (π.χ. φορολογικό σύστημα) οι οποίες προκαλούνται από την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT