Επιμονή Καμμένου για αμερικανική βάση

Επιμονή Καμμένου για αμερικανική βάση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πιο προσεκτικές διατυπώσεις, που υποδηλώνουν μερική αναδίπλωση, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων από τη Σούδα σε άλλο νησί του Αιγαίου, «εφόσον κριθεί επωφελές για τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κ. Καμμένος, που ήταν ιδιαίτερα θερμός και μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι αποτελούσε κυβερνητική πρόταση η δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο, στην απάντησή του, που διαβιβάστηκε εγγράφως στη Βουλή, σημειώνει ότι αυτή η πρόταση βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο και «θα υποβληθεί σε ενδελεχή επεξεργασία από τους αρμόδιους επιτελικούς φορείς του ΥΠΕΘΑ και τα εμπλεκόμενα Γενικά Επιτελεία και εφόσον κριθεί επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα, θα συνοδευτεί από τις θεσμικές διαδικασίες παρουσίασης, διαβούλευσης και κύρωσής της από τη Βουλή των Ελλήνων».

Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, θέση με την οποία δεν συμφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και για λόγους εύρυθμης κυβερνητικής λειτουργίας τηρείται σιγή, καθώς ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να εμπλακεί η κυβέρνηση σε μια τέτοια συζήτηση ενόσω εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Η έγγραφη απάντηση διαβιβάστηκε από τον κ. Καμμένο στους βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Μαρίνο και Σπύρο Τάσσο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν «ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ». Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν επικαλεστεί σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο συνέδριο του Economist, αλλά και απάντηση που έδωσε ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT