Οργανικά κέρδη και μείωση δανεισμού από την Praktiker Hellas το ’14

Οργανικά κέρδη και μείωση δανεισμού από την Praktiker Hellas το ’14

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατή στην οικονομική κατάσταση της Praktiker Hellas Α.Ε., από την άποψη ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι χρηματορροές και η ρευστότητα της επιχείρησης, είναι η επίδραση της αλλαγής ιδιοκτησίας που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2014, όταν η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο της καναδικής Fairfax. Αν και ο κύκλος εργασιών της Praktiker Hellas Α.Ε. καταγράφει μείωση το 2014 σε σύγκριση με το 2013, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στη γενικότερη κάμψη της αγοράς, η εταιρεία εμφάνισε βελτίωση στα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης.

Η βελτίωση της οικονομικής θέσης της Praktiker επιτρέπει, βεβαίως, τη διενέργεια επενδύσεων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Praktiker Hellas κ. Ιωάννης Σελαλμαζίδης, η εταιρεία πρόκειται να ιδρύσει το έκτο της κατάστημα στην Αττική και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας τα σημεία πώλησης σε 16, από 14 που είναι σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, το 2014 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,41 εκατ. ευρώ έναντι 172,41 εκατ. ευρώ το 2013. Τα ολικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης εμφανίζονται βελτιωμένα στο 1,09 εκατ. ευρώ έναντι 852.596 ευρώ το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 23%.

Παράλληλα, το 2014 η Praktiker Hellas μείωσε τον δανεισμό της κατά 23% συγκριτικά με το 2013, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού κατά 30% που επιτεύχθηκε σε ετήσια βάση. Με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας εμφανίζεται αυξημένο το 2014, στα 52,86 εκατ. ευρώ, έναντι 46,44 εκατ. ευρώ το 2013, κυρίως λόγω των υποχρεώσεων προς προμηθευτές (41 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 32,7 εκατ. ευρώ το 2013). Ωστόσο, έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ οι υποχρεώσεις προς τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών και προς τον βασικό μέτοχο), στα 5,8 εκατ. ευρώ το 2014 από 10,2 εκατ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο δανεισμός κατά την τρέχουσα χρήση έχει μηδενισθεί.

Τα καθαρά αποτελέσματα για το 2014 είναι ζημίες, ύψους 2,14 εκατ. ευρώ, από κέρδη 2,51 εκατ. ευρώ το 2013, εξέλιξη η οποία από την ίδια την εταιρεία αποδίδεται στην απομείωση της αξίας των ακινήτων της. Η απομείωση αυτή έγινε άπαξ στον ισολογισμό του 2014 και για το 2015 δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κ. Σελαλμαζίδης δήλωσε: «Η πορεία της Praktiker Hellas είναι θετική και μάλιστα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Εχουμε πλέον μηδενίσει τον δανεισμό μας και καταφέραμε να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και οργανική ρευστότητα. Στην εξέλιξη αυτή έχουν συνεισφέρει οι ενέργειες αποκατάστασης της δραστηριότητας της εταιρείας κατόπιν της εξαγοράς της από τη Fairfax, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι σημαντικές και ενδιαφέρουσες νέες συνεργασίες μας και η αυξημένη επικοινωνία μας. Ταυτόχρονα, έχουμε αυξήσει τα αποθέματά μας, γεγονός που είναι εμφανές και από την αισθητά βελτιωμένη εικόνα των καταστημάτων μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT