Αγωνίστηκε ως άνδρας και ζει πλέον ως γυναίκα

Αγωνίστηκε ως άνδρας και ζει πλέον ως γυναίκα

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι τόσο ευτυχισμένη που έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα κατάφερα να ζω με τον πραγματικό εαυτό μου. Καλώς ήλθες στον κόσμο, Κέιτλιν. Ανυπομονώ να σε / τη γνωρίσω». Η δήλωση αυτή αφορά μία… νεογέννητη κυρία, ετών 66, και έγινε από την ίδια, όπως επιτάσσει η μόδα, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος για την Κέιτλιν Τζένερ, γνωστή μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες με το όνομα Μπρους Τζένερ. Οποιος έβλεπε τη φωτογραφία της σε γνωστό αμερικανικό περιοδικό δεν θα αναγνώριζε τον γιγαντόσωμο Ολυμπιονίκη δεκαθλητή, είδωλο χιλιάδων γυναικών τη δεκαετία του 1970 αλλά και αργότερα. Φυσικά, η ζωή δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει… Ο Γουίλιαμ Μπρους Τζένερ γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1949, στη Νέα Υόρκη και ήταν μέλος μιας οικογένειας που λάτρευε τον αθλητισμό. Ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ, είχε κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα στους, λεγόμενους, Ολυμπιακούς Αγώνες του αμερικανικού στρατού που διεξήχθησαν το 1945, στο Βερολίνο. Ο παππούς Τζένερ υπήρξε σπουδαίος μαραθωνοδρόμος με πολλές συμμετοχές στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Η δυσλεξία του έκανε… δύσκολη τη ζωή στο σχολείο και αναζήτησε μία ενασχόληση που θα τον βοηθούσε να ξεχωρίσει. Τη βρήκε στον αθλητισμό και ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα.

Ως μαθητής λυκείου, ο Μπρους Τζένερ κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα θαλασσίου σκι των Ανατολικών ΗΠΑ. Επαιζε μπάσκετ και διακρινόταν όταν αγωνιζόταν σε κάποιο μίτινγκ στίβου για μαθητές. Μια άλλη αγάπη του ήταν το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Χάρη σε αυτό πήρε υποτροφία στο μικρό κολέγιο Γκρέισλαντ της Αϊόβας. Η αλήθεια είναι ότι ήθελε να πάει σε οποιοδήποτε κολέγιο για να αποφύγει τη στράτευση, εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ. Η καριέρα του Μπρους στο αμερικανικό ποδόσφαιρο σταμάτησε απότομα, εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο. Επόμενη επιλογή ήταν το δέκαθλο. Η ενασχόληση με πολλά αθλήματα είχαν γυμνάσει ιδανικά το σώμα του για το άθλημα των δυνατών του στίβου. Στο πρώτο μίτινγκ, που πήρε μέρος, πέτυχε ρεκόρ για το κολέγιο του (6.991 βαθμούς το 1970). Ο προπονητής του Λ. Ντ. Γουέλντον τον έπεισε να διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Η προσπάθεια αυτή κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο. Στη μέση της χρονιάς βρισκόταν στην 11η θέση και ελάχιστους μήνες αργότερα προκρίθηκε, μέσα από τα αμερικανικά τράιαλς, ως 3ος. Το χρονικό διάστημα που γυμναζόταν ήταν μικρό για να υπάρχουν ελπίδες για μία διάκριση. Ετσι, η 10η θέση στο Μόναχο θεωρήθηκε φυσιολογική. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την όμορφη ξανθιά αγαπημένη του, Κρίστι Σκοτ και, στη συνέχεια, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μπαρτ και την Κασσάνδρα. Το 1973 αποφοίτησε από το κολέγιο με πτυχίο στη φυσική αγωγή και άρχισε τον πρωταθλητισμό. Γρήγορα απόλαυσε τους καρπούς των κόπων του. Το 1974 πρώτευσε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και το 1975 θριάμβευσε στους Παναμερικανικούς Αγώνες (εκτός ανταγωνισμού). Στην τριεθνή αθλητική συνάντηση των ΗΠΑ, Σοβιετικής Ενωσης και Πολωνίας σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 8.524 βαθμούς. Η επόμενη πρόκληση ήταν οι Ολυμπιακοί. Για να πετύχει τον στόχο του έκανε προπόνηση οκτώ ώρες την ημέρα. Ακόμα και στο σαλόνι του σπιτιού του είχε τοποθετήσει ένα εμπόδιο στίβου και το υπερπηδούσε κάθε ημέρα, τουλάχιστον, 25 φορές. «Αυτή θα είναι η τελευταία μου συμμετοχή στο δέκαθλο. Για να συνέλθω από την προπόνηση θα θέλω 60-70 χρόνια», έλεγε.

Χωρίς αντίπαλο στο Μόντρεαλ

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, ο Μπρους Τζένερ έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της αθλητικής του καριέρας. Αυτός ξεχώριζε στον αγωνιστικό χώρο και η όμορφη σύζυγός του, Κρίστι, στις κερκίδες. Πολλές φορές οι τηλεοπτικές κάμερες αντί για τον Μπρους έδειχναν την Κρίστι. Από την πρώτη ημέρα του δεκάθλου, φάνηκε ότι ο Μπρους Τζένερ… δεν θα είχε αντίπαλο. Οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές. Στην ολοκλήρωση του αγώνα, με 8.616 βελτίωσε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (8.538, το είχε πετύχει στα τράιαλς) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Την ώρα που έκανε τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο του Μόντρεαλ κάποιος του έδωσε μία αμερικανική σημαία. Ο Μπρους την άνοιξε και άρχισε να τρέχει. Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και βρήκε, στη συνέχεια, μιμητές εκατοντάδες αθλητές. Σήμερα αυτός ο τρόπος αποτελεί τον βασικό πανηγυρισμό ύστερα από μία σπουδαία νίκη. Η απόφαση του Μπρους Τζένερ να αποχωρήσει στον κολοφώνα της δόξας του από τους στίβους ήταν οριστική. Μάλιστα, για να το υπογραμμίσει άφησε τα κοντάρια του επί κοντώ στο στάδιο του Μόντρεαλ. Το ρεκόρ «έσπασε» το 1980 από τον Ντ. Τόμπσον (Βρετανός Ολυμπιονίκης). Το 1985, το σύστημα βαθμολόγησης του δεκάθλου άλλαξε και η παγκόσμια ομοσπονδία (IAAF) επαναξιολόγησε την επίδοση του Τζένερ από 8.616 σε 8.634. Την 21η Σεπτεμβρίου 1976, ο δεκαθλητής υπήρξε προσκεκλημένος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ για δείπνο στον Λευκό Οίκο και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε από το Ασoσιέιτεντ Πρες σε αθλητή της χρονιάς. Το 1981 χώρισε από την Κρίστι και ελάχιστες ημέρες μετά παντρεύτηκε την ηθοποιό και παλαιά φίλη του Ελβις Πρίσλεϊ, Λίντα Τόμσον. Απέκτησαν δύο γιους και χώρισαν το 1986.

«Χρειάζεται θάρρος για να μοιραστείς την ιστορία σου»

Ο Μπρους Τζένερ εγκατέλειψε τους στίβους και προσπάθησε να γίνει προσωπικότητα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ ασχολήθηκε και με αγώνες αυτοκινήτων. Οι υποκριτικές ικανότητές του δεν ήταν ανάλογες με τις αθλητικές, παρόλα αυτά οι τελευταίες αποτέλεσαν εφαλτήριο για πολλές συμμετοχές σε τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι σόου ακόμα και σε video games. To 1991 παντρεύτηκε την Κρις Καρντάσιαν, πρώην σύζυγο του Ρόμπερτ Καρντάσιαν, ενός εκ των συνηγόρων του Ο. Τζ. Σίμπσον και αστέρα ενός ριάλιτι σόου στις ΗΠΑ. Απέκτησαν δύο κόρες και ο Μπρους Τέρνερ «εθίστηκε» περισσότερο στη δημοσιότητα. Κάθε λεπτό από τη ζωή της οικογένειας έγινε βορά στο τηλεοπτικό κοινό. Και ύστερα από 65 χρόνια, ο Μπρους Τζένερ αποφάσισε να… απελευθερωθεί από τα ανδρικά δεσμά και έγινε Κέιτλιν. Μέσα σε λίγες μέρες απέκτησε περισσότερη δόξα από τους Ολυμπιακούς του 1976 και ο δρόμος του προς την ελευθερία φαίνεται ότι θα… στρωθεί με χρυσάφι. Ο λογαριασμός της Κέιτλιν (πλέον) στο Twitter, κατέρριψε το ρεκόρ του Μπαράκ Ομπάμα σε followers, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ της έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Χρειάζεται θάρρος για να μοιραστείς την ιστορία σου». Το σίγουρο είναι ότι το «θάρρος» της Κέιτλιν θα προσθέσει πολλά μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώην δεκαθλητή. Ηδη, η 66χρονη κυρία έχει συμφωνήσει για ένα τηλεοπτικό ριάλιτι που θα έχει ως επίκεντρο τη νέα της ζωή ως γυναίκα, παρόλο που ακόμη δεν έχει υποβληθεί σε επέμβαση για αλλαγή φύλου. Ως άνδρας υπήρξε σύμβολο του σεξ, έκανε τρεις γάμους, απέκτησε έξι παιδιά και ύστερα ένιωσε μπερδεμένος με το σώμα του και αποφάσισε ότι ζούσε σε ένα ψέμα. «Είμαι ο φυσιολογικός άνθρωπος της νέας εποχής», λέει τώρα η Κέιτλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή