Alpha Bank: Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας

Alpha Bank: Προτεραιότητα η μείωση της ανεργίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της ανεργίας από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του 27,9% (Σεπτέμβριος 2013) ήταν αργή σε όλη τη διάρκεια του 2014 και φαίνεται πλέον να έχει ανακοπεί όπως αποτυπώνεται στην άνοδο του ποσοστού ανεργίας στο 26,6% στο πρώτο τρίμηνο 2015, από 26,1% το τέταρτο τρίμηνο 2014 και έναντι, ωστόσο, 27,8% του πρώτου τριμήνου 2014 προειδοποιεί η Alpha Bank και σημειώνει ότι απαιτείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές και ένα επενδυτικό σοκ.

Αν και η ανάσχεση της πτωτικής πορείας του ποσοστού ανεργίας αντανακλά την παρατηρούμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο 2015 ως συνέπεια της αυξημένης αβεβαιότητας, εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, μεγεθύνει έτι περαιτέρω το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας (πρώτο τρίμηνο 2015: 910,6 χιλ. μακροχρόνιοι άνεργοι). Η επί μακρόν παραμονή εκτός εργασίας συνεπάγεται την απαξίωση των δεξιοτήτων και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Στην Alpha Bank θεωρούν πως το ύψος της διαρθρωτικής ανεργίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και απαιτεί μικροοικονομικού τύπου παρεμβάσεις. Μια σειρά ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας απαιτείται να υιοθετηθούν. Η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας θα έπρεπε μάλιστα να ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες στην ατζέντα των συζητήσεων για μια συμφωνία με τους εταίρους. Οι μικροοικονομικές παρεμβάσεις φυσικά δεν γίνεται να υποκαταστήσουν τον μακροοικονομικό σχεδιασμό για τον περιορισμό της κυκλικής ανεργίας. «Στο πλαίσιο αυτό η επιστροφή στην πορεία ανακάμψεως που κατεγράφη το δεύτερο εξάμηνο 2014 συνιστά αδήριτη ανάγκη, ώστε η χώρα να διαφύγει οριστικά από την υφεσιακή φάση του οικονομικού κύκλου», τονίζουν.

Ο ασθενικός ρυθμός κάμψεως της ανεργίας αναμένεται να συνεχισθεί παράλληλα με την αποπληθωριστική διαδικασία, κατά τη διάρκεια του 2015. Η μόνη δυνατότητα αποτροπής αυτής της εξελίξεως θα μπορούσε να ήταν ένα θετικό σοκ της άμεσης ανακτήσεως της επενδυτικής εμπιστοσύνης μέσα από μία ισχυρή και διατηρήσιμη συμφωνία με τους εταίρους, που θα δρομολογούσε την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα ενδυνάμωνε τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT