Πιο δύσκολη η αύξηση επιτοκίων από FED

Πιο δύσκολη η αύξηση επιτοκίων από FED

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων αρχίζουν να αποβαίνουν εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων και των Αμερικανών καταναλωτών, καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού και ανακόπτουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Ενδέχεται, έτσι, να προβληματίσουν τη Federal Reserve και να αναβάλουν την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου για κάποιους μήνες. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμισι έτους, τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου έχουν ακριβύνει, ενώ οι επιχειρήσεις βλέπουν να αυξάνεται το κόστος δανεισμού τους μετά τις πρόσφατες μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων.

Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων έχουν φθάσει στο 2,49% από το 2,13%, στη συνάντηση που θα έχει η Fed μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων και πόσο μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επειτα από 6,5 χρόνια σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, τα στελέχη της Fed θα ήθελαν να εφαρμόσουν κάπως πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι έχει δρομολογηθεί ανάκαμψη της οικονομίας και η επικεφαλής της Fed σχεδιάζει μια αρχική αύξηση των επιτοκίων μέσα στο έτος, ενώ πολλοί οικονομολόγοι την τοποθετούν χρονικά στον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, όμως, έχει παραδόξως υποχωρήσει η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμένει εύθραυστη.

Τα στελέχη της Fed ανησυχούν, όμως, για το ενδεχόμενο μιας επανάληψης αυτού που έγινε το 2013 όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά όταν δήλωσε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προσανατολιζόταν σε μια μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Fed έχει εποπτεία των τελευταίων κινήσεων της αγοράς. Δεδομένης, όμως, της αστάθειας που επικρατεί, εκτιμούν πως το ανησυχητικό σημάδι που θα προκαλέσει συναγερμό θα ήταν να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου πάνω από το 2,75%. Στην περίπτωση μιας τέτοιας αύξησης του κόστους δανεισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αγορά στέγης όπως έγινε πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα όσα στελέχη της Fed υποστηρίζουν την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική να προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή