Κάτοικοι και θησαυροί της Υεμένης στο έλεος του πολέμου

Κάτοικοι και θησαυροί της Υεμένης στο έλεος του πολέμου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Ιράκ και τη Συρία, η Υεμένη προστέθηκε από χθες στον κατάλογο των χωρών που βλέπουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους να καταστρέφονται στην πυρκαγιά των αλυσιδωτών πολέμων που σαρώνουν τη Μέση Ανατολή.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας και συμμάχων της σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους και κατέστρεψαν μέρος της Παλιάς Πόλης στη Σαναά, ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τους βομβαρδισμούς καταδίκασε, χθες, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα. «Θλίβομαι βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και για τις καταστροφές που υπέστη ένα από τα αρχαιότερα αριστουργήματα της ισλαμικής, αστικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η επικεφαλής του πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η Παλιά Πόλη κατοικείται εδώ και 2.500 έτη και εντυπωσιάζει με τα λευκά και κιτρινωπά κτίρια, τους πύργους, τα στενά σοκάκια, τις λαβυρινθώδεις κλειστές αγορές και τα δημόσια λουτρά.

Η Σαουδική Αραβία και συμμαχικά της σουνιτικά κράτη βομβαρδίζουν, εδώ και 11 εβδομάδες, θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, με στόχο την επιστροφή του εξόριστου προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι. Οι Χούτι ελέγχουν την πρωτεύουσα, μεγάλο μέρος του λιμανιού Αντεν και επεκτείνουν διαρκώς τις θέσεις τους, σε πείσμα των αεροπορικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 2.584 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.056 τραυματισθεί στη διάρκεια εμφύλιων συγκρούσεων και ξένης επέμβασης. Αύριο θα συναντηθούν στη Γενεύη εκπρόσωποι των δύο στρατοπέδων με ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, προς αναζήτηση λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή