Το διαστημικό εργαστήριο Philae βγήκε από τη «χειμερία νάρκη»

Το διαστημικό εργαστήριο Philae βγήκε από τη «χειμερία νάρκη»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι επιστήμονες να πίστευαν ότι το ρομποτικό εργαστήριο Philae είχε χαθεί για πάντα, αφού επί πολλούς μήνες δεν λάμβαναν το παραμικρό μήνυμα, η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε και η διαστημική βολίδα ξύπνησε ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSA) ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε σήματα από τη διαστημική βολίδα αργά το βράδυ της Πέμπτης, καθώς και ότι το διαστημικό σκάφος αρχίζει να «συζητεί» με την ομάδα που βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου στο έδαφος για πρώτη φορά αφού «έπεσε σε χειμερία νάρκη» μετά την ταραχώδη προσεδάφισή του στον κομήτη 67 P/ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον περασμένο Νοέμβριο. «Το Philae βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση» επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Στεφάν Ούλαμετς, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το διαστημικό σκάφος δέχεται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ηλιακού φωτός, καθώς ο κομήτης προσεγγίζει τον Ηλιο, γεγονός που επιτρέπει στις συστοιχίες ηλιακών κατόπτρων να παράγουν περισσότερη ενέργεια, όση δηλαδή απαιτείται για την αποστολή των στοιχείων. Στη σκιά, τα ηλιακά κάτοπτρα του Philae τα οποία επρόκειτο να παράγουν και να δώσουν ενέργεια στη διαστημική βολίδα, αφού οι μπαταρίες του σταμάτησαν να λειτουργούν μερικές ημέρες από την προσεδάφισή του, τελικά δέχονταν πολύ λιγότερη από την προβλεπόμενη ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή έξι έως επτά ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα δείγματα εδάφους από τον κομήτη θα βοηθήσουν ώστε να αποκρυπτογραφηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι πλανήτες, αλλά ακόμα και η ίδια η ζωή, εξελίχθηκαν με το πέρασμα των χιλιετιών, καθώς ο πάγος και τα ορυκτά, συνθετικά υλικά όλων των κομητών, διατηρούν τα αρχέγονα οργανικά μόρια.

Το διαστημικό εργαστήριο απελευθερώθηκε από το μητρικό σκάφος Ροζέτα, τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς διέγραφε τροχιά γύρω από τον κομήτη. Η διάρκεια του όλου προγράμματος της ESA ξεπερνά τα δέκα χρόνια.

Ωστόσο κατά την προσεδάφιση δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν τα συστήματα αγκυροβόλησης, με αποτέλεσμα το διαστημικό όχημα να κάνει διάφορες αναπηδήσεις προτού τελικά σταθεροποιηθεί δύο ώρες αργότερα. Οι κομήτες χρονολογούνται από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες, εξάλλου, υποπτεύονται ότι οι κομήτες είναι αυτοί που μετέφεραν νερό στον δικό μας πλανήτη, όταν προσέκρουαν στην επιφάνειά του πριν από εκατομμύρια χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT