Σενάρια για capital control

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, πιθανότατα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτά είναι τα βασικά σημεία ρεπορτάζ που φιλοξενείται στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung.

Οι πιστωτές εμφανίζονται να θέλουν να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στην Ελλάδα και να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Σε περίπτωση που παρέλθει η ημερομηνία χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος, πιθανότατα το βράδυ της Παρασκευής. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι το Σαββατοκύριακο θα προετοιμαστούν οι περιορισμοί στις ελληνικές συναλλαγές και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να κλείσουν για λίγες ημέρες οι τράπεζες. Μετά την επαναλειτουργία τους, θα μπορούσε να υπάρξει ημερήσιο όριο στις αναλήψεις από ΑΤΜ και την ηλεκτρονική κυκλοφορία κεφαλαίων στο εσωτερικό, καθώς και ο αποκλεισμός από το εξωτερικό.

Με δεδομένο ότι η ελεύθερη κίνηση αγαθών και κεφαλαίων είναι βασική αρχή της Ε.Ε., θα πρέπει η κυβέρνηση της Αθήνας να θεσπίσει ειδικό νόμο, ώστε να μπορέσει να ελέγξει και να περιορίσει την κίνηση κεφαλαίων. Σε περίπτωση που διστάσει να το κάνει, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ως ύστατη δυνατότητα την απομόνωση της Ελλάδας από το σύστημα πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή