Προσφυγή Δημοσίου κατά απόφασης Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων

Προσφυγή Δημοσίου κατά απόφασης Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό Δημόσιο, αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο που προκύπτει για αρκετές παραχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια, προσέφυγε κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θεωρεί παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο ορισμένες διευκολύνσεις που συνοδεύουν τη σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά» του 2008 με την ΟΛΠ Α.Ε. Η Ε.Ε. κρίνει τις διευκολύνσεις αυτές ως κρατικές ενισχύσεις και καλεί το ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει.

Η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης έγινε στις 2 Ιουνίου από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών, όπως προβλέπεται. Το θέμα έφερε τη Δευτέρα στην επιφάνεια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), στην οποία επικαλούμενη την απόφαση αυτή της Ε.Ε. ζητεί «επανεξέταση της παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και των Φιλικών Διακανονισμών που ακολούθησαν και να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με τους διαγωνισμούς πώλησης των μετοχών, τόσο του ΟΛΠ όσο και του ΟΛΘ».

Κύκλοι της θυγατρικής της Cosco Pacific στην Ελλάδα ΣΕΠ Α.Ε. αναφέρουν πως οι εν λόγω διευκολύνσεις χρησιμοποιήθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό και αφορούν συνολικά ποσό της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.

Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για τυπική πρόβλεψη στις μεγάλες παραχωρήσεις που έχουν γίνει στη χώρα και για πολύ ευρύτερη χρήση σε άλλες περιπτώσεις. Ειδικότερα, τέτοιες φορολογικές διατάξεις σαν και αυτές στις οποίες αναφέρεται η απόφαση έχουν συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις παραχώρησης για όλα τα άλλα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα, όπως της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και του Διεθνούς Αερολιμένα στα Σπάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή