Συμμαχία ακροδεξιών εντός Ε.Ε.

Συμμαχία ακροδεξιών εντός Ε.Ε.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τη συγκρότηση μιας νέας ευρωφοβικής πολιτικής ομάδας ανακοίνωσε χθες μια συμμαχία ακροδεξιών αντιμεταναστευτικών κομμάτων, υπό την ηγεσία της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η ενέργεια που συσπειρώνει το Εθνικό Μέτωπο, το ολλανδικό Λαϊκό Κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, το ομώνυμο αυστριακό, τη Λέγκα του Βορρά και το βελγικό ακροδεξιό κόμμα των Φλαμανδών ενισχύει τη διαπραγματευτική τους ισχύ στην Ε.Ε. και προσθέτει μια μεγαλύτερη δόση αντιευρωπαϊσμού στη δράση τους. Αναμένεται δε να επικεντρωθεί στην αντιμεταναστευτική της ατζέντα.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω την έναρξη εργασιών της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων η Λεπέν, την οποία πλαισίωναν οι ηγέτες των κομμάτων. Τα περισσότερα από αυτά αποκόμισαν σημαντικά πολιτικά κέρδη στις περσινές ευρωεκλογές αλλά είχαν αποτύχει να δημιουργήσουν μια ενιαία πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτή η ημέρα είναι η δική μας απόβαση στη Νορμανδία. Είναι η αρχή της απελεύθερωσής μας», σχολίασε ο Βίλντερς, ο Ολλανδός πολιτικός, γνωστός για τις εμπρηστικές ισλαμοφοβικές του δηλώσεις και τις επιθέσεις του κατά των μεταναστών. Η διαμόρφωση ξεχωριστής ομάδας δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς να έχουν περισσότερο προσωπικό, πρόσβαση σε κονδύλια και δικαιώματα για την εκκίνηση πρωτοβουλιών. Για να αποκτήσει δικαίωμα συγκρότησης, μια ομάδα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 25 μέλη από επτά χώρες. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν διαθέτει 23, άρα το πρόβλημα δεν ήταν ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Εκτός από τα πέντε κόμματα, δύο Πολωνοί και ένας Βρετανός από το UKIP προσχώρησαν στη νεοπαγή ομάδα, με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο αριθμός των επτά χωρών. Το UKIP, το πιο αντιευρωπαϊκό και ακροδεξιό κόμμα στο σώμα, αποφάσισε να μη συμμετάσχει, ενώ η Χρυσή Αυγή αποκλείστηκε από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας. Οι πολιτικές επιπτώσεις της εν λόγω συσσωμάτωσης θα είναι ωστόσο περιορισμένες, καθώς το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 221 μέλη και η σοσιαλιστική ομάδα 191.

Ερωτήματα εκφράζονται σχετικά με το κατά πόσον η ομάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ενιαία φωνή, δεδομένης της εθνικιστικής ρητορικής των συμμετεχόντων και της τάσης τους να ενεργούν ανεξάρτητα. «Φυσικά έχουμε διαφορές, αλλά οι διαφορές δεν είναι η αδυναμία αλλά η ισχύς μας», είπε ο Βίλντερς.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με το πολιτικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο. Ο ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λεπέν, αποπέμφθηκε από επίτιμος πρόεδρος αφότου επανέλαβε τις αντισημιτικές του θέσεις. Η Μαρίν Λεπέν έχει αγωνιστεί να αναβαπτίσει το κόμμα και να το καταστήσει μια αποδεκτή πολιτική εναλλακτική. Επιπλέον, το κόμμα τελεί υπό διερεύνηση σε γαλλικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εξετάζονται οι πηγές χρηματοδότησής του.

Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι στην ομάδα θα συμμετάσχουν η Βρετανίδα Τζάνις Ατκινσον, η οποία απομακρύνθηκε φέτος από το UKIP, μαζί με τους Μιχάλ Μαρούσικ και Στανισλάβ Ζόλτεκ που έκοψαν τους δεσμούς τους με το ακροδεξιό ΚΝΡ του Γιάνους Κόρβιν Μίκε. «Θα πολεμήσουμε την Κομισιόν και τα δεινά της», δεσμεύτηκε η Λεπέν, επιτιθέμενη στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή είχε απαξιώσει τους ευρωβουλευτές της. Ανέφερε δε ότι ένας λόγος που επιθυμούσε να δημιουργήσει μια ξεχωριστή πολιτική ομάδα ήταν ακριβώς η συμπεριφορά του Σουλτς, η οποία την έπεισε να «αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των λαών μας». «Είναι μια ιστορική ημέρα, είμαστε ενωμένοι, επτά χώρες κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε η Ατκινσον από την πλευρά της. Η ευρωβουλευτής είχε εκδιωχθεί τον περασμένο Μάρτιο από το UKIP επειδή προσπάθησε να περάσει ως επαγγελματική της δαπάνη έναν λογαριασμό σε εστιατόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT