Στο 72% του μέσου όρου της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

Στο 72% του μέσου όρου της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αν και μειωμένη βεβαίως λόγω της κρίσης, ήταν η κατά κεφαλήν πραγματική ιδιωτική κατανάλωση το 2014. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση της Eurostat είναι ότι ενώ το 2014 η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα βρισκόταν στο 83% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρισκόταν πολύ χαμηλότερα, στο 72% του μέσου όρου της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, προ Μνημονίου δηλαδή, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρισκόταν στο 94% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Με βάση την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., κάτω από την Ισπανία (90% του μέσου όρου της Ε.Ε.) και στα ίδια επίπεδα με την Πορτογαλία. Από πλευράς κατά κεφαλήν ΑΕΠ δυστυχώς κατατάσσεται πλέον πολύ χαμηλά, στην 22η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., μετά την Εσθονία. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat έρχονται να επιβεβαιώσουν αν μη τι άλλο την ύπαρξη μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης τριών ταχυτήτων. Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται δέκα κράτη-μέλη, με την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση να βρίσκεται πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, ακόμη και κατά 40%. Πρόκειται για το Λουξεμβούργο (κατά 40% πάνω από τον μέσο όρο), τη Γερμανία (23% πάνω από τον μέσο όρο), την Αυστρία (21% πάνω από τον μέσο όρο), τη Δανία (15% πάνω από τον μέσο όρο), το Βέλγιο, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (14% πάνω από τον μέσο όρο), τη Φινλανδία (13% πάνω από τον μέσο όρο) και τέλος τη Γαλλία και την Ολλανδία (12% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.).

Στη δεύτερη ταχύτητα κατατάσσονται δώδεκα κράτη όπου η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση είναι έως και 30% κάτω από τον μέσο όρο. Πρόκειται για την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία, όπου η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα έως και 10% κάτω του μέσου όρου, ακολουθούν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Λιθουανία με την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση να υπολείπεται περισσότερο του 10% και έως 20% του μέσου όρου, ενώ σε πέντε κράτη (Μάλτα, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία) η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση είναι κάτω από τον μέσο όρο κατά 20% έως 30%.

Στην τρίτη ταχύτητα βρίσκονται οι χώρες όπου η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση υπολείπεται περισσότερο από 30% του μέσου όρου, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση να βρίσκεται μόλις στο 49% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή