Εκτός αγορών οι ελληνικές επιχειρήσεις

Εκτός αγορών οι ελληνικές επιχειρήσεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος για περισσότερους από 8 μήνες παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα έχει συμπαρασύρει σε απαγορευτικά επίπεδα και τις διεθνείς εταιρικές εκδόσεις των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Ο χρόνος αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για τις επιχειρήσεις εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη λύση που θα δοθεί στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας.

Στις 20 Απριλίου 2015 ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού είχε ανέλθει στο 15,342%, ενώ με βάση τις χθεσινές αποδόσεις το κόστος δανεισμού για τις 9 εισηγμένες του πίνακα που δημοσιεύει η «Κ» έχει αναρριχηθεί στο 16,365%.

Αντίστοιχα ο μέσος όρος δανεισμού στις 26 Ιανουαρίου 2015 (μία μέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) είχε διαμορφωθεί στο 9,05%. Ενα χρόνο πριν, δηλαδή στις 10 Ιουλίου 2014, όταν η Ελλάδα είχε τελευταία φορά μέχρι σήμερα δανειστεί από τις αγορές (έκδοση 3ετούς ομολόγου – άντληση 2 δισ. ευρώ με κουπόνι 3,375%) ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού των εισηγμένων είχε διαμορφωθεί στο 4,716%.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι 10 διεθνείς εταιρικές εκδόσεις που αποτυπώνονται στον πίνακα είχαν πραγματοποιηθεί το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου 2014, όταν αντλήθηκαν συνολικά 4,375 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποτυπώνουν το υψηλό πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας, που αντιμετωπίζεται από τις αγορές ως μία χώρα που προσεγγίζει τη χρεοκοπία ή ακόμη και την πιθανή έξοδό της από τη Ζώνη του Ευρώ εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

Μία λύση που προκρίνεται και ακολούθησαν την τελευταία τριετία μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΦΑΓΕ) είναι η μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν πιο αξιοπρεπείς όρους δανεισμού, με στόχο να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα στις παραγωγικές μονάδες που διατηρούν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή