Εκπέμπουν SOS οι Τούρκοι επιχειρηματίες

Εκπέμπουν SOS οι Τούρκοι επιχειρηματίες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, οι οποίες δεν έδωσαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, οι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου ανέλαβαν πρωτοβουλίες με στόχο τη γρήγορη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Εκπρόσωποι της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων (ΤΟΒΒ), συνοδευόμενοι από στελέχη των μεγαλύτερων εργατικών ομοσπονδιών, επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποιώντας για τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχαν η ακυβερνησία και η προσφυγή σε νέες εκλογές. Ο πρόεδρος της ΤΟΒΒ, Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονούν για την τουρκική οικονομία η «παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα» και η «πολιτική αστάθεια σε γειτονικές χώρες». Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας θα επιτρέψει στην Τουρκία να επανέλθει δριμύτερη στην προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. και θα επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επικράτησε στις εκλογές με ποσοστό 41%, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 276 έδρες που χρειάζονται για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, περιοριζόμενο σε 259, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της αναμέτρησης. Τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την τελεσίδικη εκδίκαση των ενστάσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20/6, ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν επισήμως οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Την ανάγκη γρήγορου σχηματισμού κυβέρνησης υπογράμμισε, αυτή τη φορά στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), αντιπροσωπεία της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSAID). Την ίδια ώρα, η τρίτη μεγάλη ένωση του επιχειρηματικού κόσμου (MUSIAD) είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν για το ίδιο θέμα. Μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της ένωσης εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα πράξει ό,τι του επιβάλλει ο συνταγματικός του ρόλος για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οπως αποκάλυψε ο τουρκικός Τύπος, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων έχουν αρχίσει, κεκλεισμένων των θυρών. Ο πιο φυσιολογικός, δυνητικός εταίρος του ΑΚΡ, το συντηρητικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο προεκλογικά απέρριπτε κάθε σκέψη για συνεργασία με το ΑΚΡ, φαίνεται τώρα να βάζει νερό στο κρασί του. Ο ηγέτης του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, θέτει όμως ζήτημα δίωξης του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, για τις πολύκροτες καταγγελίες περί οικονομικών σκανδάλων. Μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές, ο Μπαχτσελί έθεσε ζήτημα παραίτησης του Ταγίπ Ερντογάν από την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι αποδοκιμάστηκε από τη λαϊκή πλειοψηφία ― μια αξίωση, στην οποία δεν φαίνεται να επιμένει. Σε κάθε περίπτωση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το ΑΚΡ επιδιώκει μεν συνεργασία, αλλά δεν θα δεχθεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμοποίηση του προέδρου της χώρας.

Από την πλευρά του, το κεμαλικό CHP επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς συμμετοχή του ΑΚΡ. Το ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται καθαρά θεωρητικό, στα όρια της απιθανότητας, καθώς το υπερεθνικιστικό ΜΗΡ θα έπρεπε να συμπράξει με το φιλοκουρδικό HDP, παρότι το στοχοποιεί ως παρακλάδι του «τρομοκρατικού» ΡΚΚ του Οτσαλάν.

Στους πονοκέφαλους του Νταβούτογλου ήρθε να προστεθεί η έκδοση των απομνημονευμάτων του τέως προέδρου της χώρας και συνιδρυτή του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, από στενό επί 12ετία συνεργάτη του. Το εν λόγω βιβλίο εμφανίζει τον Γκιουλ ως τον συνετό ηγέτη, ο οποίος έβαζε φρένο σε τυχοδιωκτισμούς και πολωτικές συμπεριφορές του Ερντογάν, ερμηνεύεται δε ως δηλωτικό των προθέσεων του Γκιουλ να επανέλθει στον πολιτικό στίβο, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο. Τέλος, σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με πεντάχρονη αναστολή καταδικάστηκε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman, Μπουλέντ Κενές, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο δημόσιας προσβολής του Ερντογάν με αφορμή μήνυμά του στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή