Ιαν Λέσερ: Αληθινές γεωπολιτικές απειλές ακόμη και από μία χρεοκοπία

Ιαν Λέσερ: Αληθινές γεωπολιτικές απειλές ακόμη και από μία χρεοκοπία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή μια χρεοκοπία, ένα βήμα πριν από το Grexit, ενέχει πολύ αληθινές γεωπολιτικές απειλές. Εν μέσω συζητήσεων για τον ηθικό κίνδυνο και το απτό οικονομικό διακύβευμα, το ρίσκο που συνδέεται με την κατάρρευση της Ελλάδας δεν έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη προσοχή.

Μια Ελλάδα σε ανάκαμψη, εντός Ευρωζώνης, θα μπορούσε να παίξει πολύ θετικό ρόλο σ’ ένα χαοτικό σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο. Μια δοκιμαζόμενη και ασταθής Ελλάδα, αντίθετα, δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, είτε στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, όπου παραμένουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, είτε στους τομείς της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της ενέργειας στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να απολέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην προώθηση της ευρωπαϊκής ισχύος και το ΝΑΤΟ έναν καίριο σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης οξύτατων προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της Ελλάδας και να ενισχύσει τη θέση της έναντι της Ευρώπης μέσω νέων οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών. Και η Αθήνα θα μπορούσε να αποπροσανατολιστεί σε μια εποχή πραγματικής δυναμικής στο θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού.

Εν συντομία, το άμεσο κόστος ευκαιριών για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να επιχειρηματολογήσουν υπέρ μιας οικονομικής συμφωνίας με την Αθήνα, με γνώμονα το γεωπολιτικό συμφέρον των διατλαντικών εταίρων.

*Διευθυντής του Transatlantic Center και του τμήματος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο German Marshall Fund των ΗΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή