Στράτος Πουρζιτάκης: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα αντιμετωπίσει γεωπολιτικό Βατερλώ

Στράτος Πουρζιτάκης: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα αντιμετωπίσει γεωπολιτικό Βατερλώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι για γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit επικεντρώνονται στην πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα ένας ρωσικός Δούρειος Ιππος. Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι εντελώς εσφαλμένες, αλλά δεν πιστεύω ότι η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει ένα γεωπολιτικό Βατερλώ. Ενα είναι σίγουρο: ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα εξακολουθήσει να είναι μέλος Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Παρά τις λαϊκίστικες φωνές στην ελληνική κυβέρνηση, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα έπρεπε να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί και να αναζητήσει συμμαχίες με τη Ρωσία, το δόγμα του Κων. Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσιν» θα παραμείνει βαθιά ριζωμένο μεταξύ των ελληνικών ελίτ. Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ρεαλιστής ο ίδιος, αναγνωρίζει ότι η είσοδος στην πίσω αυλή της Δύσης, στη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας, θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ελάχιστα να προσφέρει ως παίκτης στον τομέα εξωτερικής πολιτικής, έτσι η Ρωσία θα είναι συνετή και δεν θα πυροδοτήσει μια πυρκαγιά που περιμένει να εξαπλωθεί.

Τέλος, οι ανησυχίες ότι το τρέχον ενεργειακό ελληνορωσικό φλερτ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ενεργειακή συμμαχία είναι μάλλον υπερβολικές. Σε περίπτωση Grexit, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα περάσει από την Ελλάδα ο προτεινόμενος αγωγός Turkish Stream από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού η Ρωσία θα αναζητήσει πιο αξιόπιστους εταίρους και βιώσιμες διαδρομές. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι δεν αποκλείεται να «αναστηθεί» ο Nabucco, που θα μπορούσε να μεταφέρει ρωσικό αέριο από την Τουρκία στην Κ. Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ελλάδα. Αν συμβεί αυτό, η Αθήνα θα έχει περιορισμένη επιρροή και η χρήση της ενέργειας ως πολιτικού εργαλείου για τον εκβιασμό της Δύσης δεν θα αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση.

*Υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Hong Kong Baptist University

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή