Λουίς Σιμόν: Ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη

Λουίς Σιμόν: Ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάντασμα του Grexit σηματοδοτεί την υποχώρηση της επιρροής της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ενδεχομένως την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην ήπειρο. Για τον λόγο αυτό, η συζήτηση πρέπει να εστιασθεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ορισμένες φορές, η συζήτηση για τη ρωσική επάνοδο μοιάζει να ρίχνει την έμφαση με δυσανάλογο τρόπο στη στρατιωτική ισορροπία στη ΒΑ Ευρώπη. Οσο σημαντικό κι αν είναι αυτό, αποτελεί μέρος του θέματος. Η φήμη της Ε.Ε. στη ΒΑ Ευρώπη παραμένει σχεδόν ανέπαφη. Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία αποτελούν παραδείγματα οικονομικής επιτυχίας, χάρη στην πολιτική τους σταθερότητα. Η Ε.Ε. απολαμβάνει ισχυρής στήριξης μεταξύ των πολιτών των χωρών αυτών, κάτι που δεν ισχύει για τη φήμη της Ρωσίας.

Στη ΝΑ Ευρώπη, οι ισορροπίες αυτές είναι πολύ διαφορετικές. Πολλά από τα κράτη της περιοχής δεν είναι μέλη της Ε.Ε., ενώ όσα το πέτυχαν υστερούν σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι στα νοτιοανατολικά της ηπείρου είναι πιο επιρρεπείς στη ρωσική οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιρροή απ’ ό,τι οι βόρειοι γείτονές τους. Υπό το πρίσμα αυτό, ένα Grexit θα έβριθε συμβολισμών. Παρά τα προβλήματά της, η Ελλάδα απολαμβάνει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. Η χώρα θα μπορούσε, βέβαια, να βγει από το ευρώ, παραμένοντας στην Ε.Ε., κάτι που δεν θα σήμαινε το τέλος της ευρωπαϊκής επιρροής στη χώρα. Ενα Grexit, όμως, θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στη θέση της Ε.Ε. στη ΝΑ Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντική ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vrije των Βρυξελλών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή