Κίνημα αξύριστης μασχάλης στο Διαδίκτυο

Κίνημα αξύριστης μασχάλης στο Διαδίκτυο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα κόκκινα χαλιά, από τη Νέα Υόρκη ώς την Κίνα, οι τριχωτές μασχάλες επιστρέφουν στο προσκήνιο και υιοθετούνται ακόμη και από σταρ του Χόλιγουντ. Γυναίκες επιδεικνύουν περήφανα τις τούφες τους στο Instagram και το YouTube και δεν πρόκειται πλέον μόνο για την ούτως ή άλλως προκλητική Μάιλι Σάιρους. Η πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Girls», Τζεμάιμα Κερκ, έστρεψε τον ξανθό της θύσανο στα φλας των φωτογράφων στη διάρκεια των βραβείων CFDA την 1η Ιουνίου, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μόδας κάθε χρόνο. Στο Sina Weibo, δημοφιλές κινεζικό σάιτ, μια φεμινίστρια γνωστή για τις ακτιβιστικές δράσεις της, η Σιάο Μέιλι, διοργάνωσε διαγωνισμό τριχωτής μασχάλης, απονέμοντας βραβεία όπως προφυλακτικά και δονητή, για να διαμαρτυρηθεί για τις κοινωνικές πιέσεις που υφίστανται οι γυναίκες να ξυρίσουν τις μασχάλες τους. H κινητοποίησή της τής εξασφάλισε 1,7 εκατ. επισκέπτες. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια συστηματική διαφημιστική καμπάνια για κρέμες αποτρίχωσης και λέιζερ, που θεωρούσε δεδομένη την υποχρέωση να είναι καθαρή η περιοχή της γυναικείας μασχάλης», λέει η 25χρονη Σιάο. «Η γενιά της μητέρας μου δεν έδινε δεκάρα, αλλά τώρα έχει γίνει πονοκέφαλος για τις γυναίκες το καλοκαίρι, αφού είναι υποχρεωμένες να αποφασίσουν αν θα ξυρίσουν την περιοχή ή όχι», προσθέτει. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, οι τριχωτές μασχάλες έχουν γίνει σύμβολο μιας γυναικείας απελευθέρωσης, μιας προσπάθειας απαλλαγής από τις κοινωνικά επιβεβλημένες νόρμες και του δικαιώματος στην επιλογή.

Μία νοσοκόμα από τη Μασαχουσέτη ξεκίνησε μιαν αντίστοιχη εκστρατεία στο Instagram, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι μόδα. Η 30χρονη το έκανε για πλάκα, αλλά όταν η φωτογραφία της προκάλεσε ειρωνικά χαμόγελα από την 5χρονη κόρη της και την 9χρονη ανιψιά της, κατάλαβε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο από πίσω. «Οταν τα κορίτσια μού είπαν ότι πρέπει να τις ξυρίσω και εμφανίστηκαν αηδιασμένα, αιφνιδιάστηκα που αυτά τα στερεότυπα των δύο φύλων είναι τόσο βαθιά εγγεγραμμένα και μάλιστα από τόσο μικρές ηλικίες», λέει. «Το κάνω για μένα, αλλά και ως υπενθύμιση προς την κόρη μου ότι κάθε άτομο πρέπει να αποφασίσει μόνο του τι θα κάνει με το σώμα του», συμπληρώνει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή