Ανοίγει ο δρόμος για στρατηγικό επενδυτή στη Hellenic Seaways

Ανοίγει ο δρόμος για στρατηγικό επενδυτή στη Hellenic Seaways

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες ενδεχόμενης συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στο επιχειρησιακό σχέδιο της Hellenic Seaways για την επόμενη δεκαετία διαμορφώνουν αφενός η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των δανείων της με τις πιστώτριες τράπεζες και αφετέρου η επιστροφή της ακτοπλοϊκής στη λειτουργική κερδοφορία. Αυτό σημειώνουν στην «Κ» κύκλοι της εταιρείας που ρωτήθηκαν σχετικά, χωρίς να θέλουν να αποκαλύψουν πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μετά την παρατεταμένη κρίση των τελευταίων 5 ετών, η Hellenic Seaways πέρασε τον κάβο των ζημιών και γύρισε σε λειτουργική κερδοφορία κατά τη χρήση του 2014, αλλά και κατά το πρώτο 4μηνο του 2015. Οπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways, Αντώνης Αγαπητός, η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA διαμορφώθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ βελτιωμένη κατά 12,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013 και ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 1,3% στα 104,3 εκατ. ευρώ. Ακόμα πιο θετικά εμφανίζονται τα στοιχεία για το πρώτο 4μηνο του 2015, μια δύσκολη εποχιακά περίοδο για την ακτοπλοΐα, καθώς ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε στα 24,2 εκατ. από 10,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) βελτιώθηκε κατά 7,2 εκατ. Κατά το πρώτο τετράμηνο έχει σημειωθεί αύξηση των μεταφερόμενων επιβατών κατά 42% και των φορτηγών κατά 122%. Στις επιδόσεις αυτές συνέβαλε τόσο η μείωση κατά 11% του λειτουργικού κόστους όσο και η αναδιάταξη των δρομολογίων και του στόλου. Οπως βέβαια και η ανάληψη τριών νέων επιδοτούμενων γραμμών στο Βόρειο Αιγαίο.

Επιπλέον, ο Αντ. Αγαπητός αποκάλυψε ότι υπεγράφη η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας, η οποία συνοδεύεται από μείωση των επιτοκίων δανεισμού, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων για 7 χρόνια, κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων και νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η αξία του στόλου της Hellenic Seaways ανέρχεται στα 248,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς άμεσα και έμμεσα (μέσω της Sea Star Capital) ανέρχεται σε περίπου 25% και 19% αντίστοιχα. Αλλο ένα 33% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Grimaldi (Minoan Lines).

H Hellenic Seaways που κλείνει τα 15 της χρόνια, με 21 πλοία που πιάνουν σε 36 προορισμούς, μετέφερε το 2014 3 εκατ. επιβάτες, 205.000 αυτοκίνητα και 43.000 φορτηγά.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways, η ακτοπλοϊκή εξετάζει επιλογές για το επενδυτικό και επιχειρησιακό της πλάνο που θα έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα περιλάβει και νέες ναυπηγήσεις πλοίων κατάλληλων για την περαιτέρω ανάπτυξή της στις υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές στην Ελλάδα.

Δήλωσε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο η ακτοπλοϊκή να αναλάβει μέρος της διαχείρισης και εκμετάλλευσης τμήματος της ακτοπλοΐας του λιμανιού του ΟΛΠ σε περίπτωση που υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία επιμέρους παραχωρήσεων. «Είμαστε ο μεγαλύτερος χρήστης του λιμανιού και είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT