«Πράσινο φως» για τρεις δόσεις στην Κύπρο

«Πράσινο φως» για τρεις δόσεις στην Κύπρο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δόσεις από το ΔΝΤ και μία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εγκρίνει το Eurogroup για την Κύπρο, που συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία της από τυχόν επιπτώσεις από την ελληνική κρίση. Οι πιστωτές αποφάσισαν την εφάπαξ καταβολή τριών δόσεων, μολονότι η κυπριακή οικονομία, σε αυτήν τη φάση, δεν αντιμετωπίζει οικονομική στενότητα. Εντούτοις, θεωρήθηκε από την τρόικα η κίνηση αυτή απαραίτητη προκειμένου:

Πρώτον, να θωρακίσει την Κύπρο από τυχόν παρενέργειες από την ελληνική κρίση.

Δεύτερον, να σηματοδοτήσει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της συμμόρφωσης με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Η τρόικα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκτη αξιολόγηση, ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου για τις κατασχέσεις ακινήτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εκταμιευθούν 85 εκατ. ευρώ της τρέχουσας δόσης από το ΔΝΤ, άλλα 85 εκατ. ευρώ του ΔΝΤ από τη δόση του Δεκεμβρίου, που είχε «παγώσει» λόγω του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, και 100 εκατ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οπως δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η «Καθημερινή Κύπρου», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυπριακή κυβέρνηση «δεν είναι σε θέση για πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον το αντίθετο. Είναι ισχυροί οι συμβολισμοί μέχρι στιγμής για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και αυτό δεν πρέπει να χαθεί στη συνέχεια». Επόμενο βήμα είναι η είσοδος της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα επέλθει υποβοηθώντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή οικονομία πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ρυθμός αυτός σε διορθωμένη βάση (εποχικότητα και εργάσιμες ημέρες) διαμορφώνεται στο 0,2%. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που είχε προβλέψει η Eurostat. «Η πρόοδος που καταγράφεται ενισχύει τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρει εφησυχασμό», δήλωσε αρμόδια πηγή στην «Κ», προσθέτοντας ότι «υπήρχε σιγουριά για έστω και οριακή ανάπτυξη, γεγονός που τελικά επιβεβαιώθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή