Διετία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης για εμπόριο και παγκόσμια οικονομία

Διετία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης για εμπόριο και παγκόσμια οικονομία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο πρόκειται να κυμανθούν σε χαμηλούς ρυθμούς το 2015 και το 2016, σύμφωνα με την εταιρεία πιστωτικών ασφαλίσεων Atradius. Κατά τους οικονομολόγους της Atradius, έχει παγιωθεί η τάση χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές, κάτι που οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού, στον περιορισμό των επενδύσεων και στην καθυστέρηση εφαρμογής νέων τεχνολογικών καινοτομιών. Για φέτος η Atradius προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως μόλις 2,7%, όσο δηλαδή διαμορφώθηκε και το 2014. Για του χρόνου ενδέχεται να υπάρξει μικρή άνοδος της ανάπτυξης, αλλά και πάλι το επίπεδο θα είναι χαμηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 1,5% το 2015, υποβοηθούμενη από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και των τιμών του πετρελαίου.

O ρόλος της ΕΚΤ

Οι οικονομίες της Ευρωζώνης ωφελούνται ήδη από τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον χαμηλό πληθωρισμό και από την υποτίμηση του ευρώ, σύμφωνα με την Atradius.

Ακόμη καλύτερη πορεία αναμένεται να έχει η αμερικανική οικονομία, η οποία προβλέπεται ότι θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από την αρχή του έτους έχει σημειωθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία. Αντιθέτως, η τρέχουσα χρονιά μάλλον θα είναι δύσκολη για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, με την ανάπτυξη να περιορίζεται κατά 0,4% στην πρώτη περίπτωση και να αυξάνεται μόλις κατά 0,5% στη δεύτερη.

Λατινική Αμερική

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, δηλαδή αυτές της Βραζιλίας, της Βενεζουέλας και της Αργεντινής, προβλέπεται ότι θα συρρικνωθούν το 2015. Γενικότερα για τις αναδυόμενες αγορές αποτελούν προβλήματα τόσο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι όσο και η πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Στην Ασία, η οικονομική ανάπτυξη για το 2015 αναμένεται να φτάσει το 6,1%, χωρίς να υπολογίζεται η Ιαπωνία. Η ρωσική και η ουκρανική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθούν φέτος, ενώ θα συνεχιστεί η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

«Εχει πλέον παγιωθεί μια νέα τάση δομικά χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν κλυδωνισμούς εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού και των συρρικνούμενων περιθωρίων κέρδους», εξηγεί η κ. Μαρία Παπαζαρκάδα, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ελληνικού υποκαταστήματος της Atradius.

Παγκόσμιο εμπόριο

Μάλλον απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε σχέση με το 2014, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό εάν συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατούσε το 2007, προτού δηλαδή ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,3% το 2015 και κατά 4% το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Atradius. Δυνητική πηγή ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να αποδειχτεί τα επόμενα χρόνια το κλείσιμο περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών όπως μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, αλλά και η εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού. Οι προοπτικές για το επιχειρηματικό κλίμα παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση μέτριες. Στην Ευρωζώνη η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, με τα περιστατικά αφερεγγυότητας να είναι αυξημένα κατά 87 το 2014 σε σχέση με το 2007. Παρ’ όλα αυτά, για το 2015 η Atradius προβλέπει μείωση των περιστατικών αφερεγγυότητας κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ιδιαίτερη βελτίωση αναμένεται να υπάρξει στην ισπανική και την ολλανδική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT