Θέλει να μείνει πρόεδρος ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Θέλει να μείνει πρόεδρος ο Γ. Ντάισελμπλουμ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβολή για τον Ιούλιο της εκλογής του νέου προέδρου του Eurogroup θα προτείνει ο κ. Ντάισελμπλουμ (φωτ.) στους ομολόγους του την Πέμπτη, επειδή το θέμα της Ελλάδας είναι σε κρίσιμη καμπή και απαιτεί όλη την προσοχή των υπουργών Οικονομικών. Η αλήθεια είναι μάλλον λίγο διαφορετική. Εκτός από τον ίδιο τον κ. Ντάισελμπλουμ, τη θέση του προέδρου διεκδικεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος. Οπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της εκλογής, ο κ. Ντάισελμπλουμ, που είναι σοσιαλδημοκράτης, συγκεντρώνει περί τις 11 ψήφους και ο κ. Ντε Γκίντος 8 αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο Ισπανός υποψήφιος, πιέζει για τον Ντε Γκίντος. Ετσι, το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. Αλήθεια, ο κ. Βαρουφάκης, δεδομένου ότι δεν είναι υποψήφιος, τι ψηφίζει;

Από 1.500 έως και 5.000 βιογραφικά σημειώματα υποβάλλονται, κατά μέσο όρο, κάθε μήνα στη βιομηχανία μπσκότων «Ε.Ι.Παπαδοπούλου» για την αναζήτηση εργασίας. Η εταιρεία είναι μεταξύ των ελάχιστων ελληνικών επιχειρήσεων –που δεν ξεπερνούν τις 20 μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες–, η οποία στη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης, αφενός δεν απέλυσε προσωπικό και αφετέρου δεν μείωσε τους μισθούς των 1.250 εργαζομένων της. Οπως δηλώνει η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, πρόεδρος της φερώνυμης βιομηχανίας, «δεν πρόκειται ποτέ να φύγουμε από την Ελλάδα, γιατί εδώ είναι οι ρίζες μας και θα συνεχίσουμε να παράγουμε άριστα προϊόντα για τη διατροφή του Ελληνα καταναλωτή».

Απορίες εργολάβων

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το από πότε καταργείται η παρακράτηση του πόρου υπέρ τρίτων, 1%, επί των δημόσιων συμβάσεων που κατευθυνόταν στο ΤΣΜΕΔΕ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνικών Εταιρειών έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ερμηνευτική εγκύκλιο, όπου θα αποσαφηνίζεται ότι η από 1/1/2015 κατάργηση των κρατήσεων αφορά όλες ανεξαιρέτως τις συμβάσεις έργων. Στον αντίποδα, το υπουργείο, διά της αρμόδιας διεύθυνσης, εκφράζει την άποψη ότι η κατάργηση της παρακράτησης του πόρου 1% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ αφορά τις συμβάσεις που υπεγράφησαν από την 1/1/2015 και μετά. Καθώς βέβαια δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση, στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών κυριαρχεί αλαλούμ.

Υποσχέσεις Λαφαζάνη για νέες μονιμοποιήσεις

Τη σταδιακή ενσωμάτωση των εργαζομένων που απασχολούνται σε εργολάβους της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ στο τακτικό προσωπικό των δύο εταιρειών, υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του για την παραμονή της ΔΕΠΑ υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ενώ για τον ΔΕΣΦΑ είπε ότι μετά τις παρεμβάσεις της ευρωπαϊκής αρχής Ανταγωνισμού θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο στον έλεγχο του Δημοσίου.

Πανευρωπαϊκή Task Force συστήνει η Ε.Ε.

Tη δημιουργία νέας Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, από την οποία θα μπορούν να επωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιουλίου και θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τις μεθόδους εργασίας που αναπτύχθηκαν τόσο από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), της οποίας η αποστολή λήγει στις 30 Ιουνίου, όσο και από την Ομάδα Υποστήριξης της Κύπρου. Στόχος είναι η υποστήριξη διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη με βάση τις προτεραιότητες που έχουν εντοπιστεί για κάθε κράτος-μέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής πολιτικής γνωστής ως «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Η νέα Υπηρεσία θα αποτελείται αρχικά από το προσωπικό των δύο ομάδων που θήτευσαν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή