Στα έργα τέχνης στρέφονται οι Αργεντίνοι

Στα έργα τέχνης στρέφονται οι Αργεντίνοι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής έκθεση έργων τέχνης που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Μπουένος Αϊρες αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, καθώς αποτελεί ίσως μοναδική ευκαιρία για όσους Αργεντίνους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάποια από τα εκθέματα. Ο λόγος είναι ότι τα έργα τέχνης αποτιμώνται σε δολάρια και προκειμένου να αγοραστούν, το κράτος δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα πέσος τους με δολάρια βάσει της επίσημης ισοτιμίας. Διαφορετικά θα έπρεπε να στραφούν στην παράνομη μαύρη αγορά και να πληρώσουν τα δολάρια 40% ακριβότερα.

Για την Αργεντινή τα έργα τέχνης αποτελούν μια πολύτιμη επένδυση, όταν η οικονομία της χώρας πλήττεται από τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται κατά 29% κάθε χρόνο, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το πέσο έχει υποτιμηθεί κατά 55% έναντι του δολαρίου. Στις τέσσερις ημέρες της διεθνούς έκθεσης, γκαλερί από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν τα έργα ως προσωρινές εισαγωγές. Οταν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα έργο τέχνης, η γραμματεία Πολιτισμού και οι τελωνειακές αρχές που συμμετέχουν με περίπτερο στην έκθεση επισπεύδουν τη διαδικασία και μετατρέπουν τις προσωρινές εισαγωγές σε μόνιμες.

Η διαδικασία αυτή αντανακλά τον ευνοϊκό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Μπουένος Αϊρες την τέχνη σε αντίθεση με τις εισαγωγές άλλων ειδών πολυτελείας, όπως τα κοσμήματα και τα είδη ένδυσης υψηλής ραπτικής, στα οποία έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί, ώστε να μη φεύγει συνάλλαγμα από τη χώρα. Φέτος οι εισαγωγές έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα έργα τέχνης. Το περασμένο έτος πουλήθηκαν στη χώρα 22.000 έργα τέχνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Αιθουσών Τέχνης της Αργεντινής. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 25% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT