Αποδόσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, αντιστρέφοντας την ελαφρά άνοδο που σημείωσαν την Πέμπτη, με το αργό να κινείται το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 59,75 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 59,11 δολάρια το βαρέλι. Εχει προηγηθεί η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αγορές παρακολουθούν τις κινήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, καθώς η αύξησή τους συνήθως οδηγεί σε ανατίμηση του δολαρίου στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται ακριβότερο το πετρέλαιο για χώρες με ασθενέστερα νομίσματα και να μειώνεται έτσι η παγκόσμια ζήτηση. Ανησυχία εξακολουθεί, άλλωστε, να καλλιεργεί στην αγορά η προοπτική να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της η μεγαλύτερη σε εξαγωγές χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ενώ ήδη υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς.

Ανοδικά η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού παρουσίασε άνοδο για δεύτερη συναπτή εβδομάδα, φθάνοντας χθες τα 1.201 δολάρια την ουγγιά από 1.185 δολ. στις αρχές της εβδομάδας. Από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε κατά 1,8%, καθώς ανεκόπη η άνοδος του δολαρίου, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται επιφυλακτική σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στην αμερικανική οικονομία. Αυτή την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η τακτική διήμερη συνεδρίαση της Fed, όπου κατέστη ξεκάθαρο πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των τιμών στην οικονομία. Το δολάριο ενισχύεται το τελευταίο 12μηνο εν όψει αύξησης του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, γεγονός που αποδυναμώνει την αξία του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Συν τοις άλλοις, επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής κρίσης χρέους, ασκώντας πιέσεις στις αγορές και παροτρύνοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε χρυσό. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού θα είναι περιορισμένη επειδή, σε κάθε περίπτωση, πλησιάζει μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ που θα είναι η πρώτη έπειτα από, σχεδόν, μια δεκαετία.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Διευρύνθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου το απόγευμα της Πέμπτης διαμορφώθηκε στα 50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 12,67%. Αντίστοιχα, η τιμή του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έφθασε τα 97,19 λεπτά του ευρώ και η απόδοση έκλεισε στο 0,81%. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 1.187 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης. Η τιμή του 3ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 17/7/2017 είχε τιμή 63,75 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 29,04%. Επίσης, η τιμή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου με ημερομηνία λήξης 17/4/19 έκλεισε την Πέμπτη στο επίπεδο των 62,75 λεπτών του ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 19,42%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT