Περιορισμένο πλήγμα από φθηνό πετρέλαιο για το Ριάντ

Περιορισμένο πλήγμα από φθηνό πετρέλαιο για το Ριάντ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένος είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος του φθηνού πετρελαίου στην οικονομία της ισχυρότερης χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, αν και έχει επιφέρει μεγάλη μείωση στα έσοδά της από τις εξαγωγές και τους φόρους. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει το ΔΝΤ, που προβλέπει πως το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας θα σημειώσει και πάλι υγιή ανάπτυξη 3,5% φέτος, όση δηλαδή και το περασμένο έτος, καθώς εκτιμά πως την οικονομία της θα στηρίξουν η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες δαπάνες του κράτους.

Το ΔΝΤ προεξοφλεί πάντως πως η ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2016 καθώς οι δαπάνες του κράτους θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στο περιβάλλον του φθηνού πετρελαίου. Μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη της χώρας θα είναι της τάξεως του 3% ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει στάσιμος. Οι δημόσιες δαπάνες προβλέπει πως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του 2015 και κατά συνέπεια θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία θα παρουσιάσει φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 20%. Τα κεφάλαια που διατηρεί το κράτος στα ταμεία της νομισματικής αρχής έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες ακριβώς επειδή ένα τμήμα τους χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και για να μετριασθεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Ταμείο θεωρεί εύστοχη αυτήν την προσέγγιση, δεδομένου ότι το κράτος διαθέτει άφθονα κεφάλαια και το χρέος της χώρας είναι πολύ μικρό. Προειδοποιεί, πάντως, πως η χώρα θα χρειαστεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια προκειμένου να τεθεί το έλλειμμα σε τροχιά σταδιακής αλλά σταθερής μείωσης. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κεφαλαίων του κράτους, θα επιβραδυνθεί καθώς η Σαουδική Αραβία αρχίζει να εκδίδει χρέος για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Σημειωτέον ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας φθάνουν στα 686 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT