Κομματικά στελέχη και συνδικάτα φέρνουν… φουρτούνα στον ΟΛΠ

Κομματικά στελέχη και συνδικάτα φέρνουν… φουρτούνα στον ΟΛΠ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη νευρικότητα εκδηλώνεται μεταξύ χρηστών του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, και συγκεκριμένα του προβλήτα Ι, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος πελάτης του, η MSC, σχετικά με τις διεργασίες για τον ορισμό νέας διοίκησης στην εισηγμένη. Ειδικότερα, φέρεται να προωθείται από συνδικαλιστικές οργανώσεις της λιμενεργασίας και κομματικά στελέχη ως νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και ενδεχομένως ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κορυφαίο στέλεχος ναυτικού πρακτορείου που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ξένη εταιρεία τακτικών γραμμών. Εταιρείας ευθέως ανταγωνιστικής της MSC, όπως αναφέρεται στο λιμάνι.

Πέντε φορές περισσότερα «κόκκινα» δάνεια διέγραψαν οι τράπεζες το 2014 σε μια προσπάθεια να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκθεση, οι τράπεζες το 2014 προχώρησαν στη διαγραφή δανείων ύψους 1,98 δισ. ευρώ έναντι 363 εκατ. ευρώ το 2013. Οι μεγαλύτερες διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων πραγματοποιήθηκαν στην επιχειρηματική και την καταναλωτική πίστη.

Τα όνειρα, η θεωρία και η πραγματικότητα

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης έλεγε προ ημερών ότι «θα πούμε στο ΔΝΤ ότι θα το πληρώσουμε μόλις ψηφιστεί η συμφωνία». Υποστήριζε μάλιστα ότι αυτό δεν συνιστά χρεοκοπία. «Θα είμαστε in arrears στο ΔΝΤ. Αυτό δεν είναι default», έλεγε χρησιμοποιώντας και τους κατάλληλους τεχνικούς όρους, ένδειξη ότι το είχαν ψάξει το θέμα και συνεπώς είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις. Ο συγκεκριμένος υπουργός δεν είναι από τους άσχετους με τη διαπραγμάτευση με τους… θεσμούς. Ηρθε την Πέμπτη, όμως, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να γκρεμίσει ένα ακόμη όνειρο. ,Αν δεν πληρώσετε στις 30 Ιουνίου, την 1η Ιουλίου είστε σε χρεοκοπία», είπε. Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση; Ενδεχομένως, θα αναθέσει στον μέγα νομομαθή της να διερευνήσει εάν η κ. Λαγκάρντ έχει νομικές ευθύνες για την κατάρρευση του ονείρου. Κάτι θα βρει. Εδώ βρήκε ότι και ο Ντράγκι της ΕΚΤ παρανομεί, επειδή δεν αφήνει τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα…

500 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, θα βρίσκονται στα περίπου 5.000 ΑΤΜ πανελλαδικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στόχος να μην υπάρξουν ΑΤΜ που να ξεμείνουν από χρήματα. Ετσι, οι τράπεζες φρόντισαν την Παρασκευή να γεμίσουν τα ΑΤΜ με το μέγιστο ποσό που ήταν δυνατόν ανά μηχάνημα και κατάστημα.

Επενδύουν σε νέες γραμμές παραγωγής

Η στρατηγική πολλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα για να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας είναι να δημιουργούν νέα προϊόντα, που θα υποστηρίζονται από τις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η νέα επένδυση της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Η βιομηχανία μπισκότων «Ε.Ι.Παπαδοπούλου» υλοποίησε επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ για νέο προϊόν που θα υποστηρίξει το ένα από τα τέσσερα εργοστάσια στα Οινόφυτα. Επίσης η μεταφορά γραμμής παραγωγής του Σαράντη από τη Ρουμανία στα Οινόφυτα, συνολικής επένδυσης 1 εκατ. ευρώ.

Λύση εντός του ευρώ ζητούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες

Με τους φορείς που αναζητούν άμεσα λύση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ συντάσσεται η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό. Στη σχετική επιστολή, ο πρόεδρος της Ενωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημειώνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποτελείται από 64 επιχειρήσεις και χιλιάδες πρακτορεία και μεσιτικά γραφεία. Απασχολεί περισσότερους από 24.000 εργαζομένους και αποδίδει 1,2 δισ. ευρώ, περίπου, ετησίως σε μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και αμοιβές διαμεσολάβησης. Διαχειρίζεται αποθεματικά ύψους 11,4 δισ. ευρώ και αποδίδει ετησίως άνω των 500 εκατ ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή