Σουίφτ κατά Apple για λογαριασμό μουσικών δημιουργών

Σουίφτ κατά Apple για λογαριασμό μουσικών δημιουργών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΟ ΑΛΤΟ, Καλιφόρνια. Σε άτακτη υποχώρηση υποχρέωσε τον κολοσσό των ηλεκτρονικών, Apple, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτις Τέιλορ Σουίφτ.

Λίγες μόλις ώρες αφότου η σούπερ σταρ της ποπ μουσικής άσκησε κριτική στην εταιρεία σε ανοιχτή της επιστολή μέσω Διαδικτύου, η Apple ανακοίνωνε ότι θα κατέβαλλε πνευματικά δικαιώματα σε καλλιτέχνες και εταιρείες μουσικής κατά την τρίμηνη περίοδο δωρεάν δοκιμαστικής χρήσης της υπηρεσίας streaming, την οποία προωθεί. «Οταν ξύπνησα σήμερα το πρωί και είδα το σημείωμα το οποίο έγραψε η Τέιλορ, πείσθηκα οριστικά ότι οφείλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο υποδιευθυντής της Apple, Εντι Κιου, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Η εταιρεία του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς είχε ήδη αποδεχθεί να μοιρασθεί τα έσοδα από τις καταβολές συνδρομητών στην καινοτόμο υπηρεσία Apple Music, με μηνιαίο κόστος 10 δολαρίων για τους χρήστες.

Η Τέιλορ Σουίφτ, όμως, ανακοίνωσε ότι δεν θα επέτρεπε την ένταξη του νέου της δίσκου στην υπηρεσία Apple Music, καθώς η εταιρεία δεν σχεδίαζε να πληρώσει τους καλλιτέχνες κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

Στην αιχμηρή και ευφυή της επιστολή, η Σουίφτ γράφει: «Δεν σας ζητάμε δωρεάν iPhone. Σας παρακαλώ, έτσι, να μη ζητάτε από εμάς να σας παρέχουμε τη μουσική μας χωρίς κανένα αντάλλαγμα». Η επιστολή που δημοσίευσε η Σουίφτ στο Διαδίκτυο έκλεινε με την ειρωνική φράση: «Στην Apple, με αγάπη, Τέιλορ».

Η εταιρεία του Πάλο Αλτο υποστήριζε ότι προσέφερε συμβόλαια συνεργασίας στους καλλιτέχνες για την υπηρεσία Apple Music, με ποσοστά ελαφρώς πιο υψηλά από τον μέσο όρο της μουσικής βιομηχανίας, προκειμένου να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που θα μπορούσαν να υποστούν οι καλλιτέχνες από την τρίμηνη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο. Το ποσοστό που προτείνει η Apple σε όσους καλλιτέχνες ενταχθούν στην υπηρεσία είναι της τάξης του 71,5% για τις ΗΠΑ και 73% για το εξωτερικό, επί των συνδρομών. Η μουσική βιομηχανία, από τη μεριά της, προσφέρει 70% επί των συνδρομών στους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες.

Με μήνυμα μέσω Twitter

Παρότι η Τέιλορ Σουίφτ απέφυγε να μιλήσει χθες σε δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση της Apple, η τραγουδίστρια δημοσίευσε μήνυμα στον λογαριασμό της στο Twitter λέγοντας: «Είμαι ενθουσιασμένη και ανακουφισμένη. Σας ευχαριστώ όλους για τις δηλώσεις στήριξης. Η φωνή μας ακούστηκε».

Ο κ. Κιου εμφανίσθηκε ικανοποιημένος με τη διαπραγμάτευση, λέγοντας: «Η κ. Σουίφτ ήταν πολύ χαρούμενη που επικοινωνήσαμε αμέσως μαζί της για να συζητήσουμε. Πάντα αγαπούσαμε τη μουσική και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλλιτέχνες πληρώνονται για το έργο τους».

Η 26χρονη, γεννημένη το 1989, όπως είναι και ο τίτλος του τελευταίου της δίσκου, ουσιαστικά κατέφερε χαστούκι στην Apple, ταπεινώνοντας τα παχυλά αμειβόμενα στελέχη της και αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο υπερισχύει της αλαζονικής, αρπακτικής επιχειρηματικότητας.

Στην αιχμηρή της επιστολή, η Σουίφτ, γνωστή για τις φεμινιστικές και προωθημένες της θέσεις, έγραφε: «Βρίσκω τη στάση της Apple προσβλητική, απογοητευτική και εντελώς ξένη προς τις αρχές τις οποίες νόμιζα ότι πρεσβεύει η παραδοσιακά προοδευτική και γενναιόδωρη αυτή εταιρεία. Παρότι οφείλω να επαινέσω την Apple για την υπηρεσία της αυτή, η οποία θα ανταμείψει απευθείας τους δημιουργούς, όλοι μας γνωρίζουμε ότι η εκπληκτική αυτή εταιρεία έχει τα χρήματα για να πληρώσει καλλιτέχνες, συνθέτες και παραγωγούς για την τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο».

Η Σουίφτ μεγάλωσε στην Πενσιλβάνια σε εύπορη και ευσεβή προτεσταντική οικογένεια και έγινε η νεότερη συνθέτις στον κατάλογο της εταιρείας Sony, σε ηλικία 14 ετών. Η Σουίφτ κατέλαβε φέτος την 65η θέση στην κατάταξη ισχυρών γυναικών Forbes, για να γίνει και εκεί η νεότερη στην ιστορία της κατάταξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT