Ποιες προτάσεις των θεσμών απέρριψε η ελληνική πλευρά

Ποιες προτάσεις των θεσμών απέρριψε η ελληνική πλευρά

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση που υπέβαλε στους πιστωτές δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της, παραδέχεται η κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζει ότι απέκρουσε πολλές από τις απαιτήσεις τους.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως στον ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%, 13% και 6%. Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στον μεσαίο συντελεστή, ενώ μειώνεται, έστω κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα/βιβλία. Οι θεσμοί ζητούσαν δύο συντελεστές, 11% και 23%, όπου τα φάρμακα εντάσσονταν στο 11% και ενέργεια, νερό, εστίαση στο 23%.

Επίσης, ζητούσαν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος, των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, καθώς και τη διενέργεια μελέτης για την κοινωνική πολιτική με στόχο την περικοπή δαπανών κατά 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ήθελαν μείωση του ποσού των 1.500 ευρώ και την κατάργηση του ανώτατου ορίου 25% στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στην εφορία και την αύξηση του επιτοκίου που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Τέλος, σημειώνει πως η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που προέβλεπε το Μνημόνιο, με όφελος λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα 8,2 δισ. ευρώ.

Σε βάθος πενταετίας ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίζεται φτάνει τα 15,4 δισ. ευρώ, πάνω, δηλαδή, από το 8,5% του σημερινού ΑΕΠ.

Στα συνταξιοδοτικά υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα αυξηθεί η σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ.

Τέλος, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της Μικρής ΔΕΗ, ενώ εξαιρείται η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ από τη λίστα των προαπαιτουμένων των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή