Το «σταυρόλεξο» του μηχανογραφικού

Το «σταυρόλεξο» του μηχανογραφικού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα βάλει το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Καθώς μόλις ο ένας στους δέκα εισάγεται στη σχολή πρώτης του προτίμησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρουν -κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού – την ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες τους για σπουδές, τις επαγγελματικές προοπτικές κάθε σχολής και την έδρα της. Ετσι πολλοί θα επιλέξουν σχολή κοντά στο σπίτι τους αντί σχολής με αντικείμενο της αρεσκείας τους αλλά εκτός έδρας.

Ειδικότερα, στο μηχανογραφικό δελτίο με τα πέντε επιστημονικά πεδία φέτος περιλαμβάνονται συνολικά 584 τμήματα και κατευθύνσεις – εκ των οποίων τα περίπου 150 περιλαμβάνονται σε δύο πεδία. Δύο είναι οι βασικοί κανόνες. Ο πρώτος ότι οι υποψήφιοι καλύτερο είναι να επιλέγουν σχολές γενικού αντικειμένου -με περισσότερες εναλλακτικές για το μέλλον- και όχι εξειδικευμένα τμήματα.

Ο δεύτερος είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή. Ενα παράδειγμα: Μεταξύ ενός υποψηφίου που έχει το Χημικό Αθήνας ως 10η επιλογή με 17.000 μόρια και ενός άλλου που έχει το Χημικό Αθήνας 1η επιλογή με 16.000 μόρια, στο τμήμα θα εισαχθεί ο πρώτος. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν άνοδο ή πτώση βάσεων. Επίσης, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι -με βάση τα μόρια τους- δεν θα εισαχθούν σε κάποιες. «Γενικά, μην ασχολείστε με πράγματα που δεν μπορείτε να επηρεάσετε! Ενημερωθείτε για τις σχολές και δηλώστε τις σχολές με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σας, βάσει των ενδιαφερόντων σας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής και όχι σύμφωνα με τις περυσινές βάσεις» συστήνει προς τους υποψηφίους ο Νίκος Παυλάκος,  Σύμβουλος  Σταδιοδρομίας  στην εταιρεία Orientum.

Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους έως τις 7 Ιουλίου. Μέσα στην προθεσμία, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το μηχανογραφικό, θα πρέπει να απευθυνθεί στο λύκειό του, ώστε με τη συνδρομή των καθηγητών να ακυρωθεί το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό και ο υποψήφιος να υποβάλει νέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT