Είσπραξη φόρων από τους δήμους για αυξημένα έσοδα

Είσπραξη φόρων από τους δήμους για αυξημένα έσοδα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικοί δήμοι έχουν λιγότερα έσοδα από όλες τις αντίστοιχες τοπικές αρχές στην Ευρώπη των 28. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα είναι μικρότερες από τον μέσο όρο των δαπανών των δήμων της Ευρώπης. Στους ευρωπαϊκούς δήμους αναλογεί ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών του κράτους 16,7% του ΑΕΠ και 34% των εθνικών δημόσιων δαπανών, ενώ στους ελληνικούς δήμους αντιστοιχεί το 3,1% του ΑΕΠ και μόνο το 5,9% των πόρων που πηγαίνουν στον δημόσιο τομέα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών για την Οικονομική Κατάσταση των Δήμων στην Ελλάδα, που παρουσίασε χθες σε ημερίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο Frederic Vallier, γενικός γραμματέας του CEMR (Council of the European Municipalities and Regions).

Ο γενικός γραμματέας ωστόσο δεν προτείνει να αυξηθεί η επιχορήγηση των ελληνικών δήμων από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό και δεν θα έδινε τη δυνατότητα στους δήμους να «ενηλικιωθούν» αναλαμβάνοντας την ευθύνη των οικονομικών και των έργων τους απέναντι στους πολίτες. «Δεν θα πρέπει να ζητάμε περισσότερους πόρους από την κεντρική κυβέρνηση. Θα ήταν καλύτερα να αποφασιζόταν ποιους φόρους θα μπορούσε να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους οποίους θα καθορίζονται και τα έσοδά της. Ετσι θα έχετε ευθύνη για τα έσοδα, αλλά θα μπορείτε να τα προσαρμόζετε στις ανάγκες σας χωρίς να ανησυχείτε για μειώσεις και να πιέζετε για αυξήσεις», τόνισε στο τέλος της παρουσίασης της μελέτης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι ήταν παρόντες. Οσον αφορά τη δυνατότητα των τοπικών αρχόντων, αλλά και των υπηρεσιών, να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, ο Frederic Vallier εξηγεί ότι υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης για πολιτικούς και υπαλλήλους, αρκεί «να το θελήσουν».

Οι περιφέρειες και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις είναι υπεύθυνες για το 66% του συνόλου των δημόσιων δαπανών στη Δανία και περίπου για το 50% στη Σουηδία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, αντιθέτως, είναι υπεύθυνες για ποσοστό μικρότερο του 6%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στην «Κ», διευκρινίζει ότι, παρά τα στερεότυπα, όλες οι έρευνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά στις κεντρικές κυβερνήσεις από ό,τι στις τοπικές αρχές. Ο ίδιος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην αποδοτικότητα των τοπικών αρχών και πολλά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρώπης το αποδεικνύουν. «Πρέπει οι πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτό το μοντέλο.

Ενας δήμος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για την άμυνα της χώρας, μπορεί όμως να διαχειριστεί τα σκουπίδια που παράγονται στην περιοχή του, μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα σχολεία, τους δρόμους, τα πάρκα».

«Μπορεί όμως και ο δήμαρχος να χτυπήσει την πόρτα του και να εγκαλέσει έναν πολίτη για όσα δεν κάνει. Να του υπενθυμίσει ότι έχει υποχρεώσεις». Ο Frederic Vallier με αυτή τη φράση αντικρούει το επιχείρημα ότι οι πολίτες συνηθίζουν να ζητούν χάρες από τον δήμαρχο πιέζοντας εμμέσως με την ψήφο τους. «Η κοντινή επικοινωνία έχει αρνητικά, έχει όμως και πολλά θετικά, αν βέβαια θέλεις να τα αξιοποιήσεις», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT