Η Αθήνα του θεάτρου, του σινεμά

Η Αθήνα του θεάτρου, του σινεμά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αθήνα με τον πρωτότυπο τίτλο «ΘεΑθήναι» διοργανώνει, από αυτή την Παρασκευή (26/6) έως και την ερχόμενη Τρίτη (30/6), το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Ιστορικό Αρχείο του. Τι περιλαμβάνει; Θα δούμε ένα αθηναϊκό θεατρικό έργο σε μια νέα προσέγγιση και δύο σχολιασμένες προβολές ταινιών που αφορούν την Αθήνα, όλα αυτά σε έναν ιδανικό χώρο, στον εξώστη του πρώην βιομηχανικού κτιρίου όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ.

Η παράσταση, που θα παρουσιάζεται κάθε μέρα του αφιερώματος, έχει ήδη παιχτεί με επιτυχία, υπάρχει η πιθανότητα να την έχετε ήδη δει, αλλά δεν πειράζει. Μιλάμε για το «Αχ! (ξανα)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου» από τον θίασο bijoux de kant, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, έργο απολύτως ταιριαστό στο «ΘεΑθήναι». Με φόντο την αθηναϊκή πραγματικότητα, στις αρχές του 20ού αιώνα, ξετυλίγεται η δραματική ιστορία του Νίκου, της Λιόλιας και της Βεργίνας, όπως την εξιστόρησε στο αθηναϊκό ηθογράφημά του «Η κερένια κούκλα» ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και την «ξαναέγραψε» η Γλυκερία Μπασδέκη. Στην παράσταση παίζουν οι Λένα Δροσάκη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015), Δημήτρης Μοθωναίος, Κατερίνα Μισιχρόνη και Μαίρη Συνατσάκη. Η μουσική είναι του Κώστα Δαλακούρα, η σκηνική εγκατάσταση του Αντρέα Κασάπη, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου, τα κοστούμια της Δήμητρας Λιάκουρα.

Τη Δευτέρα (29/6), θα προβληθεί η ταινία «Αθήνα. Αναζητώντας τη χαμένη πόλη», σε σενάριο και σκηνοθεσία Σούλας Δρακοπούλου και Μαρκ Γκαστίν (παραγωγή: Ολγα Αμπάτζογλου, μουσική: Νίκος Κυπουργός), που παρακολουθεί πώς κατέγραψε ο ελληνικός κινηματογράφος, από την αρχή του στην Ελλάδα και για αρκετές δεκαετίες, την αλλαγή της Αθήνας. Γνωστές κινηματογραφικές σκηνές ανασυγκροτούν στα μάτια μας την εξέλιξη της πόλης, την καθημερινότητα αλλά και τις συνήθειες των κατοίκων της, στο πέρασμα των χρόνων. Την ταινία σχολιάζει ο δημοσιογράφος και μελετητής της ιστορίας της Αθήνας, Νίκος Βατόπουλος.

Την Τρίτη (30/6) θα προβληθεί η ταινία «Η Αθήνα που φεύγει», σε σενάριο της Αννας Μποτοπούλου και έρευνα-παρουσίαση του Τάσου Βουρνά, που περιηγείται το μνημειακό και κτιριακό απόθεμα της Αθήνας, προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό στην πρωτεύουσα, αλλά και να σημειώσει την καταστροφή αυτού του αποθέματος που είχε ήδη συντελεσθεί την εποχή της παραγωγής της. Η ταινία θα προβληθεί συνδυασμένη με συναφή σχολιασμό από τον συγγραφέα-δημοσιογράφο Δημήτρη Φύσσα.

* Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις του «ΘεΑθήναι» είναι ελεύθερη. Ωρα προσέλευσης 8.30 μ.μ. Για κράτηση θέσεων τόσο στη θεατρική παράσταση όσο και στις προβολές, επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210-34.18.011 (9 π.μ.-5 μ.μ.). Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή