Εύθραυστες ισορροπίες στην Ε.Ε.

Εύθραυστες ισορροπίες στην Ε.Ε.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Απειλές περί επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορά της με την Ουγγαρία εκτόξευσε χθες η Αυστρία, μετά την αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου από τη Βουδαπέστη, που αρνείται να δεχθεί όσους αιτούντες άσυλο επιστρέφουν από άλλες χώρες της Ε.Ε. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις Ουγγαρίας – Αυστρίας αποδυναμώνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ενότητα στην Ε.Ε., που δοκιμάζεται τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το μεταναστευτικό. Τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ζητούν από την Ε.Ε. να επιτρέψει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν μόνα τους πόσους μετανάστες θέλουν και μπορούν να υποδεχθούν, αντί να θέτει ποσοστώσεις. «Η αρχή της εθελοντικής απόφασης είναι σαφής προτεραιότητα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβακίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει την ταυτότητα και τις αξίες της, αν συνεχίσει να εθελοτυφλεί στο μεταναστευτικό. «Η Ιταλία μπορεί να σώσει μόνη της τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να είναι απούσα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε η εφημερίδα La Stampa χθες, παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας χαρακτηρίζουν προβληματικό το σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προέβη στο πλέον δραστικό και αμφιλεγόμενο μέτρο που έχει ληφθεί έως σήμερα. Ο ίδιος έχει, άλλωστε, μακρά ιστορία συγκρούσεων με τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον είχε αποκαλέσει «δικτάτορα» χαριτολογώντας. Στο εσωτερικό της χώρας του, ο Ορμπάν υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις από το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Γιόμπικ. Υπό τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι μετανάστες πρέπει να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα εισόδου τους και αν μεταβούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε., αν εντοπιστούν είναι πιθανόν να σταλούν πίσω στην πρώτη χώρα, από την οποία μπήκαν στην Ενωση. H Boυδαπέστη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την υποδοχή μεταναστών από άλλες χώρες, επειδή 61.000 έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία από χώρες εκτός Ε.Ε. μέσα στο 2015.

Οργισμένη η Αυστρία χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την απόφαση, αφού πολλοί μετανάστες περνούν από την Ουγγαρία και καταλήγουν σε διάφορες αυστριακές πόλεις. Η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν εξηγήσεις μέσα στις επόμενες μέρες, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεθοριακούς ελέγχους ως ύστατο καταφύγιο».

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να θεσπιστούν έλεγχοι διαβατηρίων στα μεταξύ τους σύνορα, κάτι που έχει να συμβεί απ’ όταν οι δύο χώρες υιοθέτησαν τη Συνθήκη Σένγκεν πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Μόλις ανακοινώθηκε το μέτρο αργά προχθές το βράδυ, ο Ούγγρος πρέσβης στη Βιέννη εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις.

Τεχνικά προβλήματα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο, ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να στείλει παράτυπους μετανάστες πίσω στην Ουγγαρία, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιστραφούν στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε. «Δεν συμφωνούμε με αυτό», επέμεινε μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων. «Αυτή η απίστευτη πίεση προκαλεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα καθώς και ανεπάρκειες στις δομές υποδοχής», συμπλήρωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή